Winter???

Summerflowers_blog_week_47

Het is nu duidelijk de donkerste periode van het jaar. Flink wat regen en een kou die je niet meer gewend bent. Op zich valt het natuurlijk wel mee en als je je er goed op kleed is het ook geen enkel probleem. Ik zelf heb wel iets met die donkere dagen. Eigenlijk staan de feestdagen weer voor de deur. Ik hoor veel mensen mopperen op die saaie feestdagen met al die verplichte bezoeken aan familie, of familie die bij je op bezoek komt. Zelf zie ik dit een beetje als verplicht zeuren over dagen die we eigenlijk allemaal stiekem best wel leuk vinden. Misschien zoals ze dat nu uitdrukken met een “guilty pleasure”. Eigenlijk wel leuk, maar niemand hoeft het te weten. Wat mij betreft, ik ben er wel blij mee. In de avond lekker donker en niet de verplichting voelen om nog even naar buiten te gaan. Als het mee zit kom je in deze dagen wel zo makkelijk tot een goed gesprek, zonder dat andere mensen, zoals in de zomer op een terras, stiekem mee zitten te luisteren. Zelf luister ik nooit naar andere gesprekken, maar toch vang je altijd iets op, zeker als het onderwerp een beetje sappig of beladen is. Op zich grappig, maar niet helemaal de bedoeling. De winter geeft je ook de tijd om eens goed naar je interieur te kijken. Wist je dat de mode in het interieur indirect de trendsetter is voor de mode van de komende jaren in de bloemenwereld. De afgelopen jaren zijn de kleuren in het interieur naar mijn idee steeds saaier geworden. De liefhebbers noemen dit pastel. De felle kleuren zijn uit en de droogbloemen komen weer terug. Felle bloemen zijn uit en flauw gekleurde grassen zijn helemaal hot. Natuurlijk passen de kleuren van de mode zich hier een beetje op aan, maar als je als bloemen teler alleen naar de kleding mode kijkt, dan ben je vrijwel altijd te laat. Bij productvernieuwing kijken de bloementelers graag naar mode om in te kunnen schatten wat ze de komende jaren moeten gaan produceren. Door naar de trend in het interieur te kijken, hebben de telers iets meer de tijd om op tijd om te schakelen. Gemiddeld duurt het namelijk een paar jaar om deze omschakeling te maken. Er is geen tijd voor twijfel, als een trend duidelijk wordt, moet er direct gehandeld worden. Er moeten stekken of zaden bestelt worden. De teelt moet worden uitgetest en de markt moet worden opgebouwd. De donkere dagen moeten dus goed benut worden. Het is zelfs zo dat het goed opletten op het interieur en de bekende huis en tuin programma’s volgen eigenlijk wel als werk gezien kan worden. Als je er dan een lekker glaasje wijn of een speciaal biertje bij neemt, verzacht dat de noeste arbeid. Natuurlijk staat de bloemenwinkel ook nu vol met de bloemen van onze telers die natuurlijk deze strategie al jaren feilloos door hebben. Prettig najaar.