De laatste loodjes…..

Summerflowers_blog_week_51

De laatste loodjes wegen het zwaarst wordt er vaak gezegd. Ik heb eerder de indruk dat bij het wisselen van de jaren juist de eerste loodjes aan de zware kant zijn. Naast het feit dat je zelf ook een beetje aan de zware kant bent door de overvloedige dagen, is het opstarten ook niet altijd even makkelijk. Toch zou ik deze mooie donkere dagen voor Kerstmis niet willen missen. Het nemen van de moeilijke beslissingen zoals, of je nu bij de kerstboomverkoper kiest voor de mooie of die goedkope boom. Licht geïrriteerd bent dat de lichtjes die je vorig jaar net nieuw hebt gekocht het nu al niet meer doen. Het ergste is dat je dit pas merkt als deze al lang en breed in de boom hangen. Als je ze er net weer hebt uitgehaald, ben je zo stom om ze toch nog even te proberen en dan doen ze het natuurlijk weer. Na deze kommer en kwel is het altijd weer een prachtig gezicht om die boom in vol ornaat te zien staan te schijnen. Wel nog een beetje irritant dat je toch nog even gestoord wordt, omdat er natuurlijk direct gestofzuigd moet worden om die paar naalden, die natuurlijk wel uit je dure Nordmann kerstboom vallen, direct op te ruimen. Naast die moeilijke dingen is het een feest om het kerstdiner samen te stellen en de inkopen te doen. Ook dit is een speciale uitdaging. Omdat het in Nederland nog lang geen gewoonte is om kalkoen te serveren, kiezen we voor de variatie. Vroeger was dat gewoon biefstuk met saus en ijs toe. Tegenwoordig is dat iets lastiger. Als je voor 8 mensen kookt, is er altijd wel een bij die vegetarisch is en iemand die vanwege zijn gezondheid geen rood vlees eet. Ook is er een die geen kip eet, omdat je daar de kip voor moet slachten die in een te strak hokje heeft gezeten. Dit alles nog los van de allergieën en de intolerantie die tegenwoordig veel voor komen. Kortom best een hele uitzoekerij. Toch vind ik Kerst nog steeds de mooiste tijd van het jaar. Als het namelijk gelukt is om met iedereen rekening te houden, krijg je de waardering die je verdient. Zelfs als niemand het zegt is het een compliment als er niemand is die moppert. Met kerst ga ik er altijd vanuit dat iedereen het goed bedoeld, zelfs als dit een beetje ontactisch wordt gebracht. Met kerst ga ik ook altijd even naar de bloemenwinkel om een bloemetje te kopen. Een paar mooie rode Amaryllissen en een witte Helleborus. Omdat ik eigenlijk geen zin meer heb om zelf een kerststuk te maken neem ik die ook vaak mee. Eerlijk gezegd laat ik die meestal maken aan de hand van mijn eigen idee. Als ik hem dan ophaal, vraag ik me af waarom ik hem eigenlijk niet zelf heb gemaakt. Al deze leuke herinneringswaardige dingen gebeuren rondom de kerst. Misschien beleef ik het altijd iets heftiger, omdat de kerst een periode is dat ik een paar weken helemaal off-line ben en alle dingen doe waar ik nooit aan toe kom. In ieder geval wens ik iedereen een prettige periode toe, of je nu kerst viert of niet. Prettige dagen.