Hoera! Winter

Winter 19/20

De mooiste tijd van het jaar is natuurlijk de winter. Alle leuke feestdagen vallen in de winter. Sint, Kerst, Oud en Nieuw en natuurlijk de grote lege plek die in januari open komt na het verdwijnen van de kerstboom. Allemaal dagen die je als bloemist perfect kunt invullen. Belangrijk is natuurlijk om de klanten met een goed gevoel naar binnen te krijgen. Wees niet te terughoudend met het buiten zetten van leuke dingen die binnen te koop zijn. In de winter lopen mensen ook gewoon even door de stad of door het winterstraatje van het dorp, zomaar, om te kijken of er nog iets leuks te beleven valt. Dat beleven moet dus duidelijk zijn. Zeker rond de kerst is het ook belangrijk dat er iets te doen is. Denk b.v. eens aan een knutselhoekje, zodat de kinderen zelf kerststukjes kunnen maken terwijl mama nog even doorgaat met winkelen. Een bekertje warme chocomel bij het verkopen van een kerstboom doet het ook erg goed. Natuurlijk bent u als creatieve bloemist zelf ook in staat om iets unieks te verzinnen. Het belangrijkste is dat dit niet alleen wordt verzonnen, maar ook uitgevoerd. Winterproducten zijn er genoeg. Natuurlijk is het de tijd om de laatste bes producten te verkopen. Ook de grassen zijn nog volop op de markt. Erg trendy op dit moment zijn weer de droogbloemen. Droogbloemen zijn vaak een wat makkelijkere aanvulling in boeketten die in de winter toch net even saaier zijn dan in de zomer. Met droogbloemen maak je van een eenzijdig boeket toch wat makkelijker een eigen creatie.  Hoewel het makkelijk en meest ook noodzakelijk is om boeketten klaar te hebben staan voor de haastige klanten, is het belangrijk om er voor te zorgen dat er altijd iemand bezig is met het maken van een persoonlijk boeket. Laat de mensen zelf hun bloemen uitzoeken, zodat de creatie ook een beetje van de klant zelf is. Er zijn in de winter natuurlijk bloemen genoeg om te gebruiken. De bolbloemen zijn er volop, maar ook de seizoensbloemen die in de kas of in Zuid-Europa worden geteeld blijven aanwezig. Echt voor de kerst is er natuurlijk de Euphorbia fulgens, die ook wel eens de snij kerstster genoemd wordt. Natuurlijk de Helleborus of kerstroos mag niet vergeten worden. Hiernaast zijn vaste aanwezigen als Astilbe, Trachelium, maar ook Matricaria volop beschikbaar. Bij de bolbloemen is het tegenwoordig niet meer alleen standaard de Tulp die de boventoon voert. Bij de Narcissen is een zeer groot assortiment beschikbaar in de mooiste vormen en kleuren. Deze narcissen zijn hierbij ook nog eens zeer geurend. In een vrij groot assortiment is er de beschikbaarheid van Frittelaria. De vele vormen met rustige kleuren van deze nog vrij onbekende bolbloem is nog lang niet in elke bloemenwinkel te vinden. Deze bolbloemen zijn uitstekend te combineren met de bollen op pot die in de winter steeds meer een standaard product aan het worden zijn. Kortom, de winter is een mooie periode voor de bloemenwinkel. Eerst zet u de huiskamer vol met allerlei extreem mooie bloem en bes producten en een mooie kerstboom en hierna is er weer die lege plek die opgevuld moet worden met een mooie groene plant of misschien wel een mooi groot boeket bloemen.  Prettige winter.