Nieuwjaar 2020

Summerflowers_2020_blog_week_1

De eerste 2 decennia van de 21e eeuw zijn weer voorbij. Ik weet nog goed dat 20 jaar geleden iedereen bang was dat alle computers op tilt zouden gaan als de klok 12 uur had geslagen. Er waren miljoenen uitgegeven aan computerdeskundigen die ons hadden vertelt dat dit probleem er zou komen. Ik heb later nooit van deze mensen gehoord waarom het geen probleem is geworden. Ik denk dat ze als je het gevraagd had, je het antwoord gekregen zou hebben dat dit kwam omdat zij zo hard gewerkt hadden om dit te voorkomen. Spannende tijden. Zelf had ik een half jaar ervoor even de tijd van mijn computer op vijf voor 12 op 31 december 1999 gezet om te kijken wat er zou gebeuren. Toen de tijd gewoon doorliep en alles het bleef doen was ik gerustgesteld. Ik had eerlijk gezegd wel stiekem eerst even een back-up gemaakt. Ik ga er vanuit dat er aan oude programma’s en programma’s waar steeds op de oude versies was doorgeborduurd, wel een opknapbeurt nodig hadden om de millenniumovergang te overleven, maar voor de consumenten computer is er eigenlijk nooit een probleem geweest. Het oude gezegde kwam weer bij mij op. “een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest”. 20 jaar zijn we nu verder. Ik weet niet hoe het is afgelopen, het is vandaag namelijk pas 1 januari en ik heb dit natuurlijk eerder geschreven, maar ik hoop dat ook de grote angsten van de mensen in Scheveningen en Duindorp niet bewaarheid zijn geworden. Ik hoop dat we terug kijken op een gezellige en redelijk rustige jaarwisseling. Het is dan wel geen millenniumwisseling, maar wel een decenniumwisseling. We gaan nu door met de twintiger jaren van de 21e eeuw. Ik ken de twintiger jaren van de vorige eeuw alleen maar van de verhalen van mijn vader. Waarschijnlijk worden deze twintiger jaren beter. Slechter kan eigenlijk niet. Ik hoop dat de meeste mensen zich dat ook realiseren. Ook al is er genoeg te verbeteren, het kan altijd veel slechter. Ik ga met goede moed dit nieuwe decennium in. In onze bloemenwereld hebben we nog steeds alle kansen. De bloemenkwekers hebben nog steeds allerlei mooie nieuwe ontwikkelingen op bloemengebied in petto. De mooiste nieuwe ontwikkeling is dat de bloemenveredeling zich steeds meer richt op duurzaamheid. Deze duurzaamheid wordt verkregen door het kweken van bloemen die sterker zijn. De nieuwe generatie bloemen is dus gezonder en de teeltwijze is gericht op een gezonde bodem, waardoor de planten waar deze bloemen op groeien niet ziek worden en dus ook niet bespoten hoeven te worden. Deze gedachte maakt me blij. Ik ga met trots op onze telers het nieuwe jaar in. De beste wensen voor 2020.