Voorjaars gevoel

Summerflowers_2020_blog_week_7

Elk jaar zo half februari besluipt mij een voorjaar gevoel. Eigenlijk nog midden in de winter geniet ik van de bloeiende sneeuwklokjes en soms hier en daar een Narcis. Hoewel het voor de narcissen aan de vroege kant is, zag ik dit weekend in de Bollenstreek het eerste stuk narcissen al in volle bloei. Waarschijnlijk hebben deze narcissen een temperatuurbehandeling gehad waardoor ze zo vroeg bloeien, maar ik word er vrolijk van. Het is nu speuren naar de eerste krokussen en in de natuur naar de nu bloeiende winterakoniet. Veel mensen zijn niet op de hoogste van de vele vroeg in het voorjaar bloeiende bolgewasjes, die je in een stinsentuin allemaal terug kunt vinden. Deze stinsentuinen vind je vaak rond kastelen of oude buitenplaatsen. De naam Stins is afgeleid van het Friese woord voor stenen huis. Het kwam er dus op neer dat deze tuinen ontstonden bij de rijke mensen die vanuit andere gebieden allerlei plantjes meenamen om in hun tuin goede sier te maken. Omdat veel van deze, vaak bolgewasjes, het in ons klimaat uitstekend deden zijn veel van deze planten verwilderd en kom je ze steeds vaker tegen. Eigenlijk zijn veel van onze zomerbloemen ook afkomstig uit de bijzondere planten die mensen vroegen gewoon in de natuur hebben gevonden. Meest zijn ze opgevallen om hun kleur of vorm. De laatste jaren komen er steeds meer bloemen bij die hun herkomst uit andere landen hebben, maar het in Nederland door het milde klimaat uitstekend doen. Toch is niet alles nieuw. Veel van de nu populaire nieuwe gewassen zoals de Scabiosa atropurpurea die op de markt is als de Scoop serie, werd al begin tachtiger jaren van de vorige eeuw op de Nederlandse veiling aangevoerd. Waarschijnlijk is de markt nu pas klaar voor alle mooie speciale bloemen, die nu gewoon in de bloemenwinkel te krijgen zijn. Natuurlijk zijn de bloemen die nu in de winkel te koop zijn niet dezelfde als die er in de natuur staan. Wel is deze natuurplant de basis voor veredeling. De bloementeler heeft er door selectie en kruisingen een weerbaar en houdbare bloem van gemaakt. Achter elke bloem zit wel een verhaal. Soms is het jammer dat niet elke bloemist al deze verhalen kent. Deze verhalen zijn namelijk de ultieme manier om mensen de bloem te laten onthouden en door dat verhaal nog meer van de bloem te laten genieten. Om dit te verbeteren bieden we elke bloemist de kans om via onze weetjes op de website hun kennis, maar vooral hun liefhebberij in onze mooie bloemen te vergroten. Verhalen maken voor een groot deel uit hoe ons gevoel bij een bloem is. Het zou zonde zijn om dit te laten liggen. Veel leesplezier en een mooi voorjaar.