Summerflowers

Summerflowers_2020_blog_week_9

Afgelopen weken ben ik verrast door opmerkingen over de naam Summerflowers. Deze naam zou niet in de winter gebruikt mogen worden. Als bloemen niet meer alleen in het seizoen te koop zijn, mogen het geen seizoensbloemen meer heten. Waarschijnlijk mag de zonvakantie die veel mensen boeken naar de warmere gebieden ook geen zomervakantie meer heten. Wat mij betreft is een naam gewoon een naam. Lang geleden hebben wij een dochter gekregen die we Bianca hebben genoemd. Deze naam betekent de “witte” of met “witte haren” maar ook “eerlijk” Van al deze eigenschappen heeft ze alleen de laatste waar gemaakt. Deze baby groeide uit tot een donkere dame met vrijwel zwart haar. Geen haar op ons hoofd heeft er ooit over nagedacht om deze naam later aan te passen, omdat het niet precies meer paste bij haar uiterlijk. Ditzelfde is ook met de naam Summerflowers. Summerflowers is ontstaan in de periode toen het inderdaad ging om de promotie van zomerbloemen. Summerflowers was dus best een passende naam. In onze beschrijving hebben we het echter over seizoensbloemen. Ook dit blijkt niet goed te zijn. Als de bloemen jaarrond te koop zijn, mogen het geen seizoenbloemen meer zijn. Wij hebben het geluk dat onze naam door vrijwel iedereen wordt gezien als een informatie podium voor alle leuke en bijzondere bloemen die je niet altijd overal in de winkel ziet. Dit vinden we jammer en daarom werken we hier hard aan. Een naam aanpassing zou in deze zeer onverstandig zijn. Een vriend van Summerflowers, de T.V. tuinman Rob Verlinden zei eens tegen mij dat het belangrijk is dat seizoensbloemen het hele jaar beschikbaar zijn. De naam seizoensbloemen staat voor het gevoel dat mensen hij een bloem hebben. In het seizoen moet het product voor iedereen beschikbaar zijn, want dat geeft de bloem zijn seizoenskarakter. Buiten het seizoen moet de bloem beschikbaar zijn voor de mensen die het betreffende seizoen in huis willen halen. Zie het als de hype om in de winter de BBQ te gebruiken al dan niet met aardbeien (zomerkoninkjes) als kers op de taart. Een naam is bedoeld om een persoon of activiteit herkenbaar te houden. Als je ergens mee start moet je goed over die naam nadenken en hem liefst pakkend maken. Ben je eenmaal onder die naam bekend, dan maakt het niet meer uit of de naam precies past bij het product, dan gaat het om de herkenbaarheid van de organisatie. Een naam is soms gewoon een naam. Een aanduiding voor iets dat al duidelijk is. Verandering van namen waar niemand iets achter zoekt, wekt alleen maar verwarring en in sommige gevallen ook irritatie op. Ik heb de moorkop of blanke vla nooit als iets anders gezien dan een moorkop of blanke vla. Net zoals ik Summerflowers zie als een mooie naam voor een mooie activiteit.