Alles is anders…..

Summerflowers_2020_blog_week_12

De afgelopen week is alles anders geworden. Alle dingen waar we ons druk over maakten gelden niet meer. Iedereen is nu bezig met overleven. Op dit moment niet het overleven van het virus, maar het overleven van de maatregelen die genomen zijn om te voorkomen dat de Corona een ramp gaat worden. Ik hoop echt dat de maatregelen werken en dat we over een paar maanden terugkijken op een positief effect van de genomen maatregelen. De impact op onze sector is tot op dit moment extreem. Alle telers die in productie zijn verliezen vermogens. Alle kosten zijn gemaakt, alleen de uiteindelijke uitbetaling valt voor 90% weg. Hoe we dit als bloementelers gaan overleven is een vraag die op dit moment niemand kan beantwoorden. We weten dat iedereen in hetzelfde schuitje zit en gaan er niet vanuit dat we zwaarder getroffen zijn dan andere mensen. Het is wel zo dat als je eigen ondernemer bent je direct getroffen wordt. Ben je in loondienst dan komt gewoon het salaris binnen en kun je weer verder. Probleem is echter dat als de eerste klappen te hard zijn en er bedrijven gaan omvallen, dat de mensen die daar in loondienst zijn ook geen werk meer hebben. Eigenlijk zitten we met z’n allen in hetzelfde schuitje. Het wrange is dat er best wel vraag is naar onze bloemen. Iedereen wil wel een bosje bloemen op tafel in deze moeilijke periode. Het probleem is dat we de bloemen niet op de juiste plek krijgen. Omdat we uiteindelijk allemaal hetzelfde meemaken of gaan meemaken, helpt het echt om een lokaal bloemetje te kopen bij de plaatselijke bloemist of, als deze geen bloemen genoeg heeft, bij de telers die nu zelf een standje langs de weg hebben. Natuurlijk zou het super zijn als na de hamsterwoede ook de supermarkten weer ruimte in de distributie krijgen om weer bloemen neer te zetten. De bloemen zijn er, maar de huidige omstandigheden zijn nu eenmaal zoveel anders dan normaal. Ik wens vanaf deze plek iedereen het beste toe voor de komende periode. Nog erger dan de economische schade zou het een ramp zijn als een inzakkende economie er de oorzaak van zou zijn dat we de zorg niet meer kunnen betalen. Alles hangt aan elkaar. De mensen die de economie draaiende proberen te houden, doen dit niet uit puur winst bejag, maar om te zorgen dat we met z’n allen ook na Corona brood op de plank hebben. Met z’n allen gaan we het redden. Ik hoop en geloof dat al deze maatregelen er voor kunnen zorgen dat we weer gezond verder kunnen.