We gaan door.

Summerflowers_2020_blog_week_14

Na de eerste klap te hebben verwerkt, is het toch weer tijd om naar de toekomst te blijven kijken. Hoewel dit gezien de onzekere omstandigheden natuurlijk een zeer moeilijk verhaal blijft, kunnen we als seizoensbloemen telers niet anders. Een heel gedeelte van de oogst van afgelopen periode heeft niet de weg naar de consument weten te vinden en dat is voor de telers een flinke aderlating. Dit neemt niet weg dat er weer nieuwe gewassen aangeplant gaan worden. Hoewel dit financieel erg lastig is, gaan onze telers wel door met ondernemen. Ondernemen zonder enige zekerheid over de nabije toekomst is echter lastig. Toch weten de telers dat als de crisis weer een beetje voorbij is, er weer bloemen nodig zijn. Deze bloemen zijn nodig om de consumenten weer te kunnen voorzien van onze mooie producten, maar het is ook nodig om als teler te kunnen overleven. Als er nu niet, met alle risico’s van dien gewassen worden geteeld, bestaat er ook later niet de kans om de geleden schade weer terug te verdienen. Zeker de grote bijval die de bloementelers in ieder geval van de Nederlandse consument hebben ontvangen, voelt als een hart onder de riem. Mensen hebben massaal gereageerd op de oproepen via social media om vooral bloemen te blijven kopen en de bloemenwinkel, maar ook de thuisverkopende teler te ondersteunen. Dit blijk van waardering sterkt de telers in deze moeilijke periode van doorgaan zonder te weten of de bloemen die ze nu gaan telen ook daadwerkelijk verkocht kunnen worden als ze eenmaal bloeien. Eigenlijk ben ik best wel trotst op Nederland. Vrijwel iedereen houdt zich netjes aan de regels die moeten voorkomen dat de coronacrisis uit de hand loopt. De verhalen dat de mensen massaal naar het strand en naar het bos gingen, waren geen teken van geen interesse, maar een samenloop van omstandigheden. Niemand ging massaal naar het strand. Iedereen ging alleen naar het strand. Door het mooie weer gingen er alleen iets te veel mensen “alleen” naar het strand. Afgelopen weekend was dit duidelijk en was het overal rustig. De mensen die wel gingen, hielden zich aan de regels. Dat het weer ook niet zo mooi was, maakte het wel een beetje makkelijker om thuis te blijven, maar ik ga er vanuit dat de Nederlander het snapt. Als we met z’n allen de regels volgen, is de kans dat de winkels allemaal dicht moeten het kleinst en kan het leven nog een beetje doorgaan. Neem de regels en de corona serieus. Alleen op die manier gaat het lukken. Ik wens iedereen een goede gezondheid toe en waar dat niet lukt veel sterkte. Als we met z’n allen ons gezonde verstand gebruiken, moet dit helpen om deze crisis weer te boven te komen.