Toekomst

Summerflowers_2020_blog_week_17

De laatste tijd gaan de bezoeken die ik breng aan de telers weer over de toekomst. De meeste tijd wordt weer besteed aan de teelt van de bloemen die de komende maanden op de markt verschijnen. Een klein deel van de tijd wordt nog besteed aan de gevolgen van de corona-crisis. Dat kleine deel gaat dan ook nog over de manier hoe het beste gereageerd kan worden in de nabije en verre toekomst op de veranderde situatie in de wereld. De veerkracht van de telers blijkt best behoorlijk groot. Dit is natuurlijk ook nodig. Ten eerste om ook deze zomer weer volop mooie seizoensbloemen in de bloemenwinkel te krijgen, maar ook omdat met een positieve instelling veel mooiere bloemen gemaakt worden. Blije tuinders maken nu eenmaal mooiere bloemen. Mooie bloemen zijn er genoeg. Ik heb deze week een lijst gemaakt van zomerbloemen die gesneden worden van vaste planten. Als het een beetje meezit worden deze opgeplant op de Floriade van 2022 in Almere. Toen ik deze lijst maakte, heb ik alleen de meest gangbare planten opgenoemd en kwam hierbij al aan 83 soorten planten. Al deze planten bestaan ook nog eens uit 2 tot wel tien gebruikte variëteiten en een veelvoud daarvan aan kleuren.  Eigenlijk praat je dan over zeker 1000 verschillende bloemen in diverse kleuren. Naast de bloemen van vaste planten hebben we ook nog eens de beschikking over een zeer uitgebreid assortiment bloemen die van zaad worden geteeld. De uitdaging om van al deze bloemen zo veel te weten dat we er ook mooie bloemen van kunnen telen, vraagt nu eenmaal erg veel aandacht. Natuurlijk hebben de telers nog steeds alle aandacht voor de regels die de crisis ons oplegt, maar toch is de grootste aandacht nu gericht op de toekomst. Een wat moeilijke en soms onzekere toekomst, maar wel de toekomst. Om de snijbloemen van deze vaste planten in 2022 mooi in bloei te hebben, moeten ze eind dit jaar al op het park geplant worden. Voor die tijd gaan we de mooiste planten met de mooiste kleuren verzamelen, zodat de hoofdarrangeur hier een mooi geheel van kan maken. We zijn dus eigenlijk al bezig met de zomer van 2022. Nu maar hopen dat de Floriade in 2022 wel doorgaat. In de tussentijd telen we ook gewoon de bloemen voor 2020, want tot die tijd moet er natuurlijk ook een mooi bloemetje op tafel staan. Misschien een beetje eenzaam, proosten we aan onze terrastafel met een mooi buiten boeketje op de mooie toekomst die in het verschiet ligt. Blijft gezond en geniet.