Blij met de Pioenrozen.

Summerflowers_2020_blog_week_19

Ik ben blij dat veel mensen onze bloemen gebruiken om andere mensen blij te maken, maar ook om voor henzelf de bloemen te gebruiken om de eenzame periode rond het coronavirus wat te veraangenamen. Een bloem die op dit moment een grote populariteit geniet is de pioenroos. Omdat de pioenroos voor de kwekers het eerste grote seizoengewas is dat in productie komt, was er veel angst dat juist dit gewas het meest zou lijden onder de maatregelen die ter beheersing van corona genomen waren. Hoewel de pioenen van de buitenpercelen de komende weken pas gaan bloeien, mogen de pioenen die vervroegd zijn zich heugen over een prima belangstelling. Eigenlijk hopen we dat deze trend zich voor de buitenpioenrozen voortzet. Op dit moment zijn de pioenen van uitstekende kwaliteit. Als er goed op het snijstadium wordt gelet komt de pioen prachtig mooi uit. U kunt als consument, maar ook als bloemenwinkel ook nog meewerken aan de goede kwaliteit van de bloem. Koop nooit pioenrozen die te dicht in de knop zitten. De kans op teleurstelling is dan te groot. Koop in de winkel het liefst pioenen die al een beetje open gaan. Juist deze bloemen komen het mooist uit en staan ook het langst mooi in bloei op de vaas. Een goede bloemist kan u door middel van een proefvaas in de winkel laten zien wat het verschil is tussen de te vroeg geoogste pioen en een pioen die op de juiste rijpheid is geplukt. Ditzelfde geldt voor het gebruik van snijbloemenvoedsel. Een pioen met snijbloemenvoedsel komt veel mooier uit dan zonder. Dit is vooral te zien aan de frisse stand van de bloem. Zonder snijbloemenvoedsel is de bloem vaak een beetje slappig, terwijl de bloem met snijbloemenvoedsel mooi fris blijft staan. Op dit moment is er een keur aan kleuren pioenrozen in de bloemenwinkel te koop. Blikvangers zijn de roze, naar geel verkeurende Coral Charme, maar ook de kleinere, maar extreem mooie licht roze en goed uitbloeiende Alertie, die een vaasleven van meer dan een week heeft. Natuurlijk moet ook de extreem geurende Duchesse de Nemours in dit rijtje genoemd worden. Vreemde eend in het rijtje is de Red Charme, een pioen die maar 4 of 5 dagen op de vaas staat zonder zijn bloembladeren te verliezen. Toch is deze extreem rode dubbele pioen zeer de moeite waard. Als de bloem op het water wordt gezet, dan bloeit hij zeer snel open en is met zekerheid een van de mooiste rode pioenrozen die er is. Na een paar dagen valt echter het rode hart uit de bloem en valt op de tafel naast de vaas. Hoewel dit niet voor iedereen is weggelegd, is juist dit uitvallen van deze bloemblaadjes de charme van deze Red Charme. Als je deze blaadjes laat liggen is dit een prachtig stilleven waar je nog dagen plezier van kunt hebben. De kelk waar de blaadjes uitgevallen zijn, blijft nog dagen mooi rood. Als je deze eigenschap niet leuk vind, is het niet raadzaam deze pioen te kopen. Ik merk dat ik heel erg mijn eigen voorkeuren heb opgeschreven. Natuurlijk is het assortiment pioenrozen zo groot dat een ieder hier een andere opsomming zou kunnen maken. Juist dit maakt het pioenenseizoen, dat tot eind juni duurt, zo interessant. Prettige pioenentijd.