Mooi weer

Summerflowers_2020_blog_week_23

Een aantal jaren geleden schreef ik over de slechte zomers (week 28 2016) Je hoorde toen dat de zomers vroeger mooier waren dan nu. Ik had uitgezocht dat er toen al 50% meer zomerse dagen waren dan 50 jaar ervoor. Nu nog geen 4 jaar verder hebben we een aantal van de warmste zomers uit de geschiedenis achter de rug, waarin zelfs mensen die niet in de tuinbouw zaten smeekte om een beetje regen. Nu heb ik een mooie tuin waar ik makkelijk zowel in de zon als in de schaduw kan zitten, dus ik geniet best wel van een beetje mooi weer. Het grootste voordeel van de zon vind ik trouwens dat als de zon schijnt, je lekker in de schaduw kan zitten. Toch is het belangrijk dat het soms eens flink regent. Ik heb dat het liefst in de nacht, want dan heb je er het minste last van. Omdat dit niet is te regelen, zie ik een bui op de dag, waar ik vreselijk nat van wordt, als een voordeel van het veel buiten zijn. Het begint natuurlijk altijd volop te regenen als ik precies achter op een perceel sta. Zoals alle goed voorbereide mensen heb ik natuurlijk altijd laarzen en een regenpak in de auto. Het is alleen jammer dat de auto dan niet ineens achter op het perceel staat. De geur die je ruikt als het na een droge periode gaat regenen is niet te beschrijven. Alles lijkt te gaan leven. De planten zuigen zich vol en verspreiden de meest zwoele geuren. Zelfs de enigszins rottende geur van oude afgevallen bladeren, die je in het bos kunt ruiken, hebben een nostalgische uitwerking. De natuur wordt gereset. Mooi weer wordt door de bloemenkweker vaak geassocieerd met slechte bloemen prijzen. Dit komt dan volgens de telers doordat de mensen met mooi weer geen bloemen kopen. Het zou natuurlijk ook kunnen liggen aan het feit dat de telers met mooi weer ook net iets meer bloemen produceren. Deze zomer is het wel erg belangrijk dat het weer mooi wordt. Veel mensen blijven thuis deze zomer en de kans dat er meer bloemen nodig zijn is natuurlijk best aanwezig. Een bloemetje bij de BBQ is natuurlijk steeds meer gewoon geworden, zeker door onze lijfspreuk voor de zomer, Bloemetje, Biertje, BBQ. Eerst een mooi BBQ pakketje bij de slager halen dan even langs de bloemenwinkel voor een BBQ boeket. Welk biertje er het beste bij past laat ik graag aan de liefhebbers over. Welke bloemen het beste passen in een buitenboeket moet de bloemenwinkelier weten. Eigenlijk kun je bijna elke zomerbloem hiervoor gebruiken, als je de boeketten maar een beetje strak bindt en niet te veel losse bloemen boven het boeket uit laat steken. Natuurlijk het boeket niet in de volle zon zetten en snijbloemenvoedsel gebruiken. Een buitenboeket kan gewoon op de tuintafel blijven staan, ook al gaat het regenen. Onze bloemen zijn tenslotte bijna allemaal gewoon buiten opgegroeid. Prettig mooi weer.