Vrouwen bloot, handel dood???

Summerflowers_2020_blog_week_27

Er bestaat een oude term bij de bloemenkwekers die luidt “vrouwen bloot ,handel dood”. Natuurlijk heeft dat te maken met de gedachte dat er tijdens heet weer weinig bloemen verkocht worden. Nu zal dat voor een deel wel waar zijn, maar dit is maar een deel van de oorzaak. Een belangrijker deel van de oorzaak is dat als het mooi weer is, er ook meer bloemen worden geproduceerd. Als we er dus voor kunnen zorgen dat het kleine beetje afzet verlies goedgemaakt kan worden door een extra markt aan te boren, dan kan deze toch wat vrouw onvriendelijke spreuk naar de prullenbak. Als er in de zomer wat meer mensen tijdens mooi weer een bloemetje op de tuintafel gaan zetten is het probleem voor wat betreft dat deel opgelost. (Bloemetje Biertje BBQ). Rest nog het probleem van de iets meer geproduceerde bloemen. Nu lijkt ook dit probleem zich vanzelf op te lossen, omdat het steeds moeilijker is om tijdens een periode van mooi weer aan extra personeel te komen om deze extra bloemen te snijden. Als dit wel lukt dan is dit vaak door de extra productie negatief voor de prijs, zodat er geen extra winst overblijft door deze actie. Ook dit probleem is vrij eenvoudig op te lossen. Als het erg heet is, zou de bloementeler alleen de bloemen moeten snijden die hij normaal op de markt zet en dan, net als de andere mensen een mooie BBQ neer te zetten en op tijd stoppen. Als deze BBQ dan ook nog eens versiert wordt met een bloemetje dat is gekocht bij de plaatselijk bloemist, dan is het probleem van de slechtere handel geheel opgelost. Bovenstaande geeft weer dat eigenlijk alles aan elkaar vast hangt en dat menselijk gedrag zich moeilijk laat sturen of voorspellen. Ik liep laatst langs een bord waarop stond. “Doe niet zo moeilijk over het leven, je overleeft het toch niet”. Als je als bloemen teler je niet zo druk maakt als het een keer niet lukt om alle bloemen geoogst te krijgen, dan is er meer tijd over voor verzorgingswerkzaamheden van de gewassen die later in het jaar gaan bloeien. De betere kwaliteit die dit oplevert, brengt waarschijnlijk meer geld op dan de bloemen die met extra mensen worden geoogst en de markt overvoeren. Onderhand de dingen gewoon laten gaan zoals ze gaan geeft soms een lekker ontspannen gevoel. Dit gevoel hoort toch een beetje bij de zomer. Ik eindig met een van de leukere titels van een managementboek dat ik een keer heb gelezen. Deze titel was “Zoals verwacht loopt alles anders”.