Iedereen lijkt wel boos.

Summerflowers_2020_blog_week_29

De laatste maanden kijk ik geen actualiteiten programma’s meer. Ik probeer het nieuws bij te houden via het journaal en via de krant. Bij de krant wordt het al moeilijk. Omdat ik het altijd wel leuk vind om de ingezonden brieven te lezen, weet ik dat hier natuurlijk dingen in staan waar ik het niet mee eens ben, of mezelf er zelfs aan erger. Toch hoort dit bij deze pagina. Waar ik me meer aan stoor, is dat ik na het lezen van de krant al weet wat er morgen in de ingezonden brieven staat. Dit maakt het lezen hiervan een beetje een masochistische bezigheid. Omdat ik er helemaal niet van hou om mezelf te kwellen, sla ik deze pagina nu wel eens over, terwijl ik toch wel nieuwsgierig ben wat de mening van anderen is. Het lijkt er een beetje op dat niemand op zoek is naar een oplossing, maar alleen naar een schuldige. Elke dag staat er wel iemand in die Corona heeft gehad. Dit zijn best wel heftige verhalen. Jammer dat steevast de vraag gesteld wordt wie ze hiervoor verantwoordelijk achten. Natuurlijk komt het dan doordat de regering iets fout heeft gedaan. Ik weet niet of de mensen die in de krant hun verhaal doen hier zelf op zitten te wachten, maar de journalistiek heeft hier blijkbaar veel lol aan. Gevolg van deze manier van weergeven is dat het verhaal dat is verteld een groot deel van zijn kracht verliest. Ditzelfde is er bij de boeren. Er zijn een paar boeren aan het protesteren en zorgen voor een blokkade op de snelweg. Op Social Media de volgende dag het verhaal dat ze genegeerd worden, omdat het niet uitgebreid in het nieuws is geweest. Waarschijnlijk hebben ze geen tijd gehad om naar het nieuws te luisteren, want ik heb het wel gehoord. Door al deze negatieve reacties wordt de aandacht van het probleem afgeleid. Waar gaat het protest over? Weet iedereen precies wat er gaande is? Hebben de boeren gelijk? Weinig mensen kunnen dat beoordelen, maar ze weten nu wel dat de boeren boos zijn omdat ze niet op TV zijn geweest. Natuurlijk is dit ook maar een reactie van een paar mensen, maar de toon is gezet. Door te gaan schreeuwen tegen elkaar maak je elkaar alleen maar boos en komt het nooit tot een goed gesprek. Een talkshow is goed geweest als iedereen lekker geïrriteerd is en er dingen worden gezegd die de mensen eigenlijk helemaal niet hadden willen zeggen, zodat ze hier later weer op kunnen worden aangesproken. Op deze manier versla je geen nieuws, maar maak je het. Hoe meer ik verder kom met dit verhaal, hoe meer ik er achter kom dat ik nu ook wel boos lijk, terwijl ik dat helemaal niet wil. Mijn oproep, gangbare telers en biologische telers, praat met elkaar en niet tegen elkaar. Jullie kunnen veel van elkaar leren. Dit geldt voor de natuurliefhebber en de agrariër, de milieuactivist en de industrieel en misschien ook nog voor de voor en tegenstanders van zwarte Piet. Om toch in stijl af te sluiten, doe dit in een mooie goed geventileerde ruimte met een paar mooie boeketten zomerbloemen.