Nieuwe periode

Summerflowers_2020_blog_week_35

Deze tijd van het jaar wordt er op de kwekerijen begonnen met het maken van plannen voor het volgende seizoen. Aan de hand van de resultaten van het lopende seizoen wordt er nagedacht over uitbreiden of krimpen met teelt van een bepaalde bloem. Dit jaar is het echter lastig om een conclusie te trekken. Welke dingen waren een reactie op de Corona en welke ontwikkelingen zetten zich door. De meningen hierover zijn zeer uiteenlopend. Een periode met hoge bloemenprijzen maakt de teler gemiddeld wat overmoedig. Toch kan zowel een te grote terughoudendheid als een te grote uitbreiding verkeerd uitpakken. Hoe het precies gaat lopen weten we eigenlijk pas na de winter. Pas dan weten we hoe de impact van de economische crisis is op het uitgavenpatroon en hoe mensen gaan reageren op het verloop van de ziekte. Lastig plannen met zo veel onzekerheden. De enige zekerheid is dat we door moeten. Eigenlijk moet ik zeggen dat we door willen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de meeste telers hun uitgestippelde weg voortzetten en alleen aanpassen als deze weg grote veranderingen in petto had. Natuurlijk zullen er ook telers zijn die gokken op een bepaalde verwachting. Hoewel dit van alle tijden is, is het woord gokken nu wel iets duidelijker aanwezig. Wanneer is het echter gokken? Kunnen we er vanuit gaan dat deze periode van thuisblijven de mensen heeft laten wennen aan een extra bloemetje op de tafel en kunnen we er dus vanuit gaan dat er wel extra vraag zal blijven, of is deze hernieuwde liefde voor onze bloemen van voorbijgaande aard. Omdat ik het niet weet zit er maar een ding op. Met Summerflowers doorgaan met het onder de aandacht brengen van ons zeer uitgebreide en mooie assortiment seizoensbloemen, die wat betreft originaliteit uitsteekt boven de gemiddelde bloem die in de bloemenwinkel te koop is. Ik ga er vanuit dat het telen van seizoensbloemen niet de enige tak van sport is die zich zelf in de komende periode in de kijker wil spelen. Daarom doen we ons uiterste best om onze bloemen niet alleen goed onder de aandacht te brengen, maar ook om duidelijk te maken dat we ons ook bezig houden met het verbeteren van de kwaliteit en de duurzaamheid van onze producten. De Nederlandse bloementeler is zich er goed van bewust dat deze coronacrisis niets afdoet aan de vraag van de mensen naar een mooie wereld, waar iedereen zijn best doet om deze mooier achter te laten. Ik denk dat we op de goede weg zijn en daar ben ik best trots op.