Nazomer en beestjes

Summerflowers_2020_blog_week_39

Als ik dit zit te schrijven is het bijna 30°C. Vorige keer schreef ik over de herfst die er aan zit te komen en ik denk ook inderdaad dat als dit verhaal online komt dat het wel zo zal zijn. Door de warme periode van begin augustus lijk ik er een beetje aan gewend te zijn dat je zo naar buiten kunt lopen om buiten koffie te drinken. Vorige week werd ik geconfronteerd met een belangrijk fenomeen. Hoewel we ons terecht zorgen maken over het veranderen van het klimaat en de gevolgen voor de natuur, zijn er ook positieve ontwikkelingen. Wij als kwekers van bloemen, maken regelmatig gebruik van natuurlijk vijanden om onze plagen zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen schoon te houden. Deze natuurlijke vijanden worden dan uitgezet om de kwaal aan te pakken. De laatste weken ben ik echter deze natuurlijke vijanden van onze plagen, zoals bladluizen, regelmatig gewoon in het wild tegen gekomen. Veel meer dan andere jaren wordt de kwaal gewoon door de natuur opgeruimd. Natuurlijk vergt dit van de teler enige discipline. Als deze natuurlijke vijanden van de luizen in het gewas zitten, mag er natuurlijk geen bestrijding meer plaatst vinden die deze bestrijders dood kunnen maken. De teler moet er op kunnen vertrouwen dat er voldoende bestrijders (biologie) in zijn gewas zitten. Omdat de teler natuurlijk liever heeft dat de natuur het regelt, zal hij dit goed in de gaten houden. Omdat veel telers inmiddels leren hoe deze vijanden van hun kwalen eruit zien, zullen ze ook steeds vaker de natuur zijn gang durven te laten gaan. Komt dit door de warmere zomers? Misschien wel. Het is in ieder geval geruststellend dat de natuur zijn herstellend vermogen niet kwijt raakt als de mens soms een beetje te veel aanmoddert. Omdat de Summerflowers telers zo’n een divers pakket aan bloemen telen, is de biodiversiteit op deze kwekerijen vaak erg groot. Waarschijnlijk is dit fenomeen dus op deze kwekerijen het grootst. Hoe het ook zij, ik vind het een mooie ontwikkeling. De zomer is dus wat langer doorgegaan dan ik eerder had verwacht. De zomerbloemen groeien nu extra snel, zodat we nog een poosje van deze kleurenpracht kunnen genieten. Natuurlijk weten jullie allang dat je een vaasje seizoensbloemen gerust buiten op de terrastafel kunt laten staan. De bloemen kunnen best tegen een beetje koude nacht. Zolang het niet echt gaat vriezen is er niets aan de hand. De vaas seizoensbloemen houdt het buiten gerust 2 weken uit. Zorg wel voor een beetje zware vaas, tegen het omwaaien, want daar kan geen enkele bloem tegen.