Spannend…

Summerflowers_2020_blog_week_43

De afgelopen weken zijn niet bepaald een toonbeeld van rust geweest. Ondanks dat veel van onze telers de laatste buitenbloemen aan het snijden zijn, is er geen sprake van rustig op het seizoen terugkijken. Door de nieuwe Corona maatregelen is er weer veel onzeker geworden. Al die heen en weer vliegende meningen doen je verlangen naar een verdiend rustpunt. Zelf vind ik dit rustpunt in het schrijven van deze Blog. Door de dingen op te schrijven, verwerk je ze blijkbaar ook wat makkelijker. Hoewel ons buitenseizoen ten einde begint te raken, zijn er inmiddels veel Summerflowers telers die nu nog bloemen in de kas telen. Voordat de bolbloemen beginnen gaan we nog door met de rozenbottels en beginnen we met de rode bessen van de Ilex. Tevens begint het seizoen van de Euphorbia fulgens. De Astilbe is er jaarrond, dus die blijven beschikbaar. Dit is voor de nu toch mondjesmaat doorgaande bruiloften wel een belangrijk gegeven. De roze Astilbe Europa en de witte Astilbe Washington zijn tegenwoordig onmisbaar in het bruidsboeket. Juist deze twee Astilbe’s hebben flink geleden onder de Corona crisis van het laatste half jaar. Wel jammer dat, net toen de meeste mensen de draad weer een beetje begonnen op te pakken, de maatregelen worden aangescherpt. Hoewel dit niet echt als een donderslag bij heldere hemel toeslaat, zijn er toch veel mensen die dit erg spannend vinden. Hoe lang gaat het duren, welke maatregelen komen er nog bij en wat gaat dit betekenen voor onze bedrijven. Zolang er geen zekerheid is gaan we gewoon verder met het voorbereiden van het seizoen 2021. Omdat we niet weten wat de toekomst brengt, zien we geen andere mogelijkheid. Als ik naast een vers aangeschafte bos bloemen over de laatste zin zit na te denken, kom ik echter tot een verhelderende conclusie. Eigenlijk weten we nooit wat de toekomst brengt. Elk jaar nemen we beslissingen die voor een deel berusten op goed nadenken, maar toch altijd voor een deel een schot in het duister zijn. Het belangrijkste verschil is dat we er nu geen invloed op hebben. Het ligt niet in onze handen. Als je hier rationeel over nadenkt, zou dit rustgevend moeten zijn. Je kan er niets aan doen, dus maak je er maar niet druk over. Blijkbaar zit een mens niet zo in elkaar. Als het spannend wordt willen we aan de gang om te zoeken naar een oplossing. Als we dan niets kunnen, worden we onrustig. Een wijs man zei eens “Als je het niet kan accepteren, moet je het veranderen. Als je het niet kan veranderen, moet je het accepteren ”. Dat is dus wat we nu doen. Zolang we de situatie niet in eigen hand hebben gaan we uit van het goede en gaan gewoon verder met het telen van die mooie seizoensbloemen. Tot nu toe is dat goed gelukt, dus in de vrije uurtjes kunnen we altijd genieten van een mooi boeket seizoensbloemen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme.