Raar najaar.

Summerflowers_2020_blog_week_47

Als ik terug kijk op de vorige jaren, dan ben ik in deze periode vol van alle indrukken die ik had opgedaan tijdens de Royal FloraHolland Trade-fair, die altijd begin november plaatsvindt. Dit jaar ging deze dus niet door. Voor ons als Summerflowers was dit het grote contactmoment tussen de kwekers en de handel. Natuurlijk is dit contact er nu ook wel,  maar anders. Ik heb de losse en toevallige gesprekken tussen telers en handelaren, maar ook de gesprekken tussen de telers onderling, echt gemist. Natuurlijk was het misschien stiekem ook wel eens lekker om het in november een keer niet zo druk te hebben. Dit evenement kost me zelf al gauw een ruime week werk. Toch voelt het niet goed. Het lijkt een klein beetje dat het jaar 2020 toch met een sisser afloopt. Dat het niet is doorgegaan onder de huidige omstandigheden is gewoon goed. In eerste instantie werd er gepraat over een aangepaste beurs, waar een beperkt aantal mensen binnen mocht en er maar een paar mensen tegelijk in de stand mochten. Dit is voor ons natuurlijk geen optie. Iedereen die wel eens bij de Summerflowers stand binnen is geweest, weet dat deze vrijwel altijd vol staat met mensen die met elkaar van gedachten staan te wisselen. Gelukkig hebben wij vrijwel altijd één van de drukst bezochte stands van de beurs. Iedereen komt even langs voor een praatje en je ontmoet ook veel toevallige passanten die je uit kunt leggen wat we als Summerflowers nu precies doen. Jammer, maar het is niet anders. Ik verheug me wel op de Trade Fair van 2021. Ik hoop dat dan alles een beetje in rustiger vaarwater is gekomen. We hebben natuurlijk niet stil gezeten. We hebben er met verschillende buitenlandse fotoshoots, via Floral Fundamentals, voor gezorgd dat we weer mooi vers fotomateriaal hebben om onze facebookpagina gevuld te houden. Ook hebben we meer dan anders foto’s gekregen van onze telers. In deze tijd van minder persoonlijk contact, hebben we extra aandacht aan onze facebookpagina besteed, die inmiddels 140.000 volgers heeft. Hoewel ik er van overtuigd ben dat het allemaal weer goed komt, is het nu even doorzetten. De winterproducten staan in de bloemenwinkel en er zijn dus genoeg bloemen om het deze winter in huis wat leuker te maken. Waarschijnlijk gaat 2020 dan wel de geschiedenisboekjes in als een raar jaar, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat het een verloren jaar is. Iedereen heeft weer eens goed kunnen nadenken over wat nu echt belangrijk is en hoewel dat voor iedereen waarschijnlijk iets anders is, kan het kan natuurlijk nooit kwaad om hier eens een keer wat beter over na te denken.