Decembermaand.

User comments

De decembermaand is voor mij een moment om zowel vooruit als terug te kijken. Terugkijken is eenvoudig. We kunnen puur zakelijk erg weinig leren van 2020. Bij elke conclusie die we trekken komt de vraag om de hoek kijken of dit nu een effect van Corona is of niet. Als je hierover in discussie gaat kom je in de meest vreemde gesprekken terecht. Het schommelt tussen de doomdenkers en de kansenpakkers. Hoewel alleen de gesprekken al leerzaam zijn, omdat je er van leert hoe de verschillende mensen denken, lopen de meningen te veel uit elkaar om een conclusie te trekken. Waarschijnlijk zal de helft die gelijk krijgt, volgend jaar zeggen dat ze visie hebben. Blijft de discussie over zwarte piet. De mensen van Kick-out zwarte Piet blijven protesteren, terwijl het nu al moeilijk is om een echte zwarte Piet te vinden. Eigenlijk hebben ze al gewonnen, maar hebben dit nog niet door of hebben nog geen nieuw item gevonden om tegen te protesteren. Ditzelfde geldt voor de protesten tegen Kick-out zwarte Piet. Ook deze mensen zijn nog op zoek naar een nieuw stokpaardje. De kinderen begrijpen er helemaal niets van. Die hebben allang op het Sinterklaasjournaal gehoord dat de zwarte Pieten met pensioen zijn. Ze hoeven nu niet meer door die zwarte schoorsteen te kruipen, omdat Sint alles via internet doet. Ik wilde hier eigenlijk zeggen “boei hè”, maar ik heb deze week gehoord dat als oudere mensen zich van jeugdtaal gaan bedienen, ze zich belachelijk maken, dus dat doe ik maar niet. December is voor mij een leuke maand. Het is redelijk duidelijk hoe het afgelopen jaar is verlopen en de plannen voor 2021 staan in de steigers. Alle zaken waar we niet van kunnen inschatten of ze door Corona komen of niet slaan we over in onze verwachting en gaan uit van de periode voor Corona. Het enige dat wordt meegenomen is de verwachting van wat zwaar weer met de economie. De meeste seizoensbloemen telers zijn positief gestemd. Hoewel het jaar door de tweede golf wat slecht afloopt, is de hoop op een normaal 2021 gevestigd. Er zijn weer veel nieuwe bloemen soortjes op komst en de hang om steeds meer met respect voor de omgeving te ondernemen wordt steeds breder gedragen. Natuurlijk hebben wij ook de Kick-out vervuilende bloemen telers mensen nog op onze nek zitten, maar ook zij hebben niet helemaal door dat ze hun doel al voor een groot deel bereikt hebben. Onze mooie bloemen in een mooie omgeving, is het doel van onze telers. Degenen die hier aan twijfelen, laten we graag zien met welke maatregelen we de laatste jaren bezig zijn. Ik heb het grootste vertrouwen, dat we elkaar de komende jaren weer gaan vertrouwen. Waarschijnlijk kom je samen namelijk veel verder dan tegenover elkaar. Dit is alvast een voorschot op de ook in december zo populaire kerstgedachte.