Lichtjes in de bomen

Summerflowers_2020_blog_week_51

Bij ons komen de lichtjes pas na Sinterklaas in de boom. Dit is niet helemaal waar want de lichtjes in de appeltjesboom achter het huis, zijn daar het hele jaar in blijven zitten. Na nieuwjaar heb ik daar de stekker uitgetrokken en deze mocht er na de Sinterklaas weer in. Dit is altijd een spannend moment. Doen ze het nog wel of moeten ze er alsnog uit en vervangen worden voor een nieuwe streng. Wat mij opvalt is dat de kerstbomen dit jaar veel eerder in de huiskamer staan met lichtjes en al. Vanaf half november was dit geen uitzondering. Zelf vind ik het een beetje jammer dat het Sinterklaasfeest langzaam aan het verdwijnen is. Ik mis die gezelligheid toch wel een beetje, maar waarschijnlijk komt dit omdat ik dit feest toch voornamelijk voor de kleinkinderen vier. Ik snap echt wel dat er, ook voor onze bloemen, veel meer geld te verdienen valt aan een goed geslaagde kerstcampagne. Als deze periode door het wegvallen van Sinterklaas dan ook nog eens langer duurt, kan er veel meer profijt gehaald worden uit de investeringen die de bloemenwinkel moet doen om een geslaagde kerst te draaien. Als je de hele bloemenwinkel voor twee weken helemaal in de kerstsfeer moet omtoveren, is dit natuurlijk vrij kort. Misschien is het een idee om de Kerstman en de Sint echte vrienden te laten worden en ze vanaf half november gezamenlijk de gezellige feestdagen te laten aankondigen. Op die manier blijft er voor de liefhebber de kans om van het Sinterklaasfeest te genieten, zonder zich te ergeren dat er in november al mensen zijn die alleen met de kerst bezig zijn. Ergernis is trouwens toch een nutteloze en energie vretende emotie. Samen de twee feesten een beetje in dezelfde stijl organiseren is, denk ik, de beste manier om beide tradities in ere te houden en toch maximaal van de economische voordelen van beide feesten te kunnen profiteren. Waarom niet tot 5 december dat mooie winterboeket een Sint traktatie noemen en het kerststuk voor deze datum i.p.v. met kaarsen versieren met een stuk speculaas en een klein cadeautje. Na 5 december kun je ongeveer hetzelfde boeket weer in huis zetten met een andere betekenis, omdat de opsmuk net iets anders is. Twee vliegen in één klap. Nooit meer hoeven kiezen tussen Kerst en Sint. Net als dat je tegenwoordig niet meer hoeft te kiezen tussen de Beatles of de Stones. Alle dingen veranderen. Niet mee veranderen brengt vaak negatieve reacties met zich mee. Zonde van de tijd, die zo mooi kan zijn met alle leuke dingen die er in de bloemenwinkel te koop zijn om de leefomgeving te verfraaien. De leefomgeving is natuurlijk ook de, door het raam goed zichtbare, tuin met de lichtjes in de appeltjesboom. Prettige After-Sinterklaas.