Oud en nieuw

Summerflowers_2020_blog_week_53

De periode rond de feestdagen is voor mij altijd een periode om rustig na te denken. Ik heb dan de tijd en maak me minder druk om veel alledaagse frustraties. Als ik dit schrijf is het nog geen oud en nieuw. Waarschijnlijk gaat deze jaarwisseling zeer rustig verlopen, want al het illegale vuurwerk is dit jaar verboden. Op zich wel vreemd, want het woord zegt het al, dit vuurwerk was altijd al illegaal en dus verboden. Nu lijkt het te gaan om een verbod op legaal vuurwerk. Eigenlijk dus het vuurwerk waar we niet zo veel last van hadden. Voor dat vuurwerk met die extreme ontploffingen, die de meeste schade en gewonden opleveren, is dus eigenlijk niets veranderd, dat is en blijft illegaal. Het is niet echt vreemd om te denken dat de mensen, nu ze geen legaal vuurwerk mogen kopen, toch gaan zoeken naar illegaal vuurwerk. De verkoopkanalen voor dit vuurwerk zijn niet veranderd. Nu ga ik uit van een beetje gezond verstand en hoop dat het allemaal wel mee zal vallen. De incidenten die er toch zijn, zullen ons de volgende dag wel door de altijd ter plaatse zijnde pers worden medegedeeld. Dit verbod doet me een beetje denken aan de nieuwe alcoholregels van een paar jaar geleden. Omdat er veel kinderen van 14 jaar te veel drinken is de ondergrens voor alcoholgebruik gegaan van 16 naar 18 jaar. Voor de kinderen van 14 jaar verandert er niets, die mochten niet drinken en mogen dat nog steeds niet. Voor de jongeren van 16 tot 18 jaar wel. Deze mogen nu niet meer drinken. Op zich niets mis mee, maar ik vraag me af wat dit gaat helpen tegen de 14-jarige comazuipers. Nu zijn echte problemen nooit voorspelbaar. Als er iets wordt voorspeld dan gebeurt het vaak niet puur en alleen omdat het was voorspeld. Een paar jaar geleden werd er een horror file voorspeld, omdat het in de vrijdagavondspits zou gaan sneeuwen. Op elk kruispunt waar een file werd verwacht stond in weer en wind een journalist om de horror omstandigheden te verslaan. Steeds werd naar deze reporters overgeschakeld. Deze zeiden dan: “Op dit moment is er niets de hand, maar ik houdt mijn hart vast als straks de echte spits begint”. Dit bleef de hele avond zo. De mensen hadden op de berichten gereageerd en waren eerder naar huis gegaan, of werkten thuis. Een echt probleem gebeurt niet wanneer het wordt verwacht. Dat is altijd iets wat je niet had voorzien en op een tijdstip dat je het niet had verwacht. Dit is de reden dat ik me deze jaarwisseling minder zorgen maak over de goede afloop dan andere jaren. Gewoon gezellig samen thuis, zonder al die mensen die je anders uitnodigde omdat het moest. Dit laatste hoorde ik vaak om me heen, zo van: “Ik ben blij dat de feestdagen voorbij zijn, al die verplichte bezoekjes”. Nu vind ik het altijd wel gezellig, maar ik ben natuurlijk een beetje van de oude stempel. Ik ga het dit jaar in kleine kring vieren met een goed glas en een mooie bos bloemen op de tafel. Prettige jaarwisseling.