Vol goede moed

Summerflowers_2020_Blog_week_8

Ook dit jaar jaar gaat alles weer goed komen. Over 4 maanden wordt het weer voorjaar en lopen we weer met de korte mouwen door de natuur. De winter ligt dan achter ons en de gasprijzen zijn weer een beetje normaal, of we zijn er een beetje aan gewend.
De eerste bloemen in de natuur bloeien eigenlijk al in februari. Deze sneeuwklokjes staan hier speciaal voor de mensen die niet zo lang op het voorjaar kunnen wachten. Wisten jullie dat er gelijk met het sneeuwklokje ook nog een ander geel bloemetje bloeit. Dit is de winterakoniet. Er is zelfs een Nederlandse spreuk over deze bloem geïnspireerd op de Latijnse naam van dit plantje, de Eranthus hyemalis. “De Eranthus hyemalis, bloeit als de grond nog kaal is”. Dit bloemetje staat vaak in een bos te bloeien tussen de sneeuw. Eigenlijk net als het sneeuwklokje, maar dan opvallender door zijn gele kleur. Zelfs de natuur bedient de ongeduldige mens op zijn wenken.

Voor bloemen in de vaas hoeven we natuurlijk helemaal niet zo lang te wachten. De Helleborus orientalis heeft steeds meer houdbare varianten en ook deze bloemen bloeien in februari al buiten. Nu is het natuurlijk wel belangrijk dat het niet te hard vriest en er geen grote hoeveelheden sneeuw vallen net als vorig jaar, maar met de steeds warmer wordende winters zijn dit natuurlijk uitzonderingen.
De mensen die de natuur pas leuk vinden als het echt warm wordt, kunnen in de bloemenwinkel hun hart ophalen. Een breed spectrum bloemen is voor de liefhebber beschikbaar. Ook veel seizoensbloemen zijn beschikbaar. Hoewel het soms nog niet het seizoen is zijn ze voor de liefhebber, voor iets steviger prijzen, beschikbaar. Vorig jaar waren er voor het eerst pioenrozen jaarrond beschikbaar. Natuurlijk erg duur en vaak van ver, maar ze zijn er wel. Voor de grotere aantallen kun je natuurlijk beter even wachten tot mei als de Nederlandse pioenen weer gaan bloeien.

Het komt er dus op neer dat als je de winter even zat bent, je even naar de bloemenwinkel kan gaan om even een oppepper te gaan halen. Als je dit soms even doet, is het voorjaar voordat je het doorhebt. Als het eenmaal voorjaar is dan gaat natuurlijk alles weer vanzelf. Niet dat je dan geen bloemen meer hoeft te kopen, maar dan is het weer gewoon omdat het zo leuk is en niet als een medicijn tegen de winter. Nog even door in de donkere dagen. Misschien gaat het nog even vriezen zodat we weer, net als vorig jaar, even kunnen schaatsen. De winter is zo slecht nog niet. Sterkte.