Lekker op gang

Summerflowers_Blog_week3_2022

Zo halverwege januari krijg ik weer het gevoel dat de boel weer lekker op gang komt. De uitnodigen voor de eerste vergaderingen komen weer binnen en als er iemand belt voor een afspraak moet eerst weer de agenda worden geraadpleegd. De kerstdagen zijn al weer zo lang geleden dat je ze alweer bijna kwijt bent. De gewone werkweek is weer lekker gewoon en zonder de opstartproblemen van net na de feestdagen.
De eerste gewassen staan in de kas al weer te groeien. Gewassen als Astilbe worden al voor de kerst geplant en staan nu met frisse blaadjes boven de grond. Hoewel het nog even duurt voordat ze bloeien is het weer echt genieten van groeiende gewassen op weg naar het voorjaar.

Voor de bolbloemen is het al lang voorjaar. De meeste bol op pot gewassen zoals Narcis, blauwe druif en Hyacint kunnen zowel binnen als buiten in bloei getrokken worden. Zet je ze binnen dan gaat het erg snel en staan ze vaak binnen een week in volle bloei. Heb je wat meer geduld, dan zet je ze buiten.

Als het bijna vriest duurt het weken voordat de bloei aanbreekt. Bij iets hogere temperaturen zie je elke dag dat de bloemen groeien. Als de bloemen dan eenmaal bloeien kun je zomaar meer dan drie weken van de bolbloemen genieten op de terrastafel. De meeste bolbloemen, die je als bosje in de winkel koopt, zijn ook geschikt om buiten op de terrastafel heel lang goed te houden. Alleen erg veel wind bij temperaturen ver onder het vriespunt is beperkend.

De bloeiende heesters als Sneeuwbal en Sering zijn beschikbaar, evenals de eerste takken Forsythia. Zelf vind ik de eerste takken met katjes, samen met een paar mooie tulpen of narcissen een mooie knipoog naar de lente.
Bij de telers gaat het over de nieuwe gewassen die staan te groeien. Wat moet er gebeuren met het klimaat in de kas. Welke bemesting moet er worden toegepast en hoe houd je als teler de planten sterk, zodat ze ook met wat slechter weer gezond blijven. Hoewel we kunnen bogen op vele jaren ervaring, is mijn ervaring dat echt elk seizoen weer net even anders is. Als het heel vaak bewolkt is, is er licht te kort en kunnen de planten zwakker worden. Door op dat moment de temperatuur te laten zakken en het klimaat nog beter te regelen kan de plant sterk blijven tot er weer licht genoeg is.

Ik prijs me gelukkig dat ik elk jaar weer in de gelegenheid ben om samen met de ervaring van de teler mee te kunnen helpen met de vooruitgang van de sierteelt. Als je merkt hoeveel passie de telers voor hun product en hun omgeving hebben, kun je niet onder een gevoel van trots uitkomen. We zijn weer lekker op gang en ik ben er blij mee.