De moed erin houden

Summerflowers_2020_Blog_week_4

Nog steeds is de hele wereld in de ban van corona. Als ik de actualiteitenrubrieken volg, dan krijg ik soms de indruk dat het gaat om een besluit dat door iemand is genomen en dat we daarom deze ziekte hebben. Een voortdurend gekibbel over wie we er de schuld van kunnen geven. Ik denk dat dit ons gewoon overkomt en dat we niet anders kunnen dan geduldig de regels opvolgen, zonder ons hierover een te uitgesproken mening te vormen. Een uitgesproken mening veroorzaakt een uitgesproken tegenmening. Voor je het weet heb je het nergens anders meer over. Eigenlijk irriteert het mij dat ik nu alweer zoveel regels over dit onderwerp heb geschreven. Ik wilde het eigenlijk hebben over de vele mooie dingen die we nog te beleven hebben. Ik heb nog nooit in de winter zoveel op de fiets gezeten. Weliswaar een fiets met ondersteuning, maar toch. Je bent buiten en doet meer dan wanneer je met de auto even ergens op een overdekt terras een kopje koffie gaat drinken. Op de kwekerijen begint het nieuwe seizoen en de telers zijn al weer volop bezig met de bloemen die in het voorjaar weer in de bloemenwinkel komen te liggen. Omdat de toekomst niet zeker is, gaan deze bevlogen ondernemers gewoon door met waar ze goed in zijn, het telen van mooie bloemen en planten, die in huis de lockdown wat meer dragelijk maken. Wij als bloementelers hebben het geluk dat de bloemistwinkelier tot nu toe de bloemen in stalletjes buiten de winkeldeur mogen verkopen. Dat bloemen de mensen blij maken is een oude, maar al te ware slogan. Wat oude spelletjes uit de kast halen en bij de kachel oude verhalen ophalen die anders niet meer ter sprake komen. Voor de jonge generatie, die zich nu terecht benadeeld voelt, de volgende opsteker. Je bent nu bezig met een ervaring op te bouwen die je, zelfs als je straks 65 jaar bent, aan je kleinkinderen kunt vertellen als die lopen te klagen dat ze het zo moeilijk hebben. Jij hebt vroeger, net toen je jong was, de coronacrisis meegemaakt, dus niet zo zeuren. Nu maar hopen dat de toekomst geen heftiger ervaringen meebrengt die deze jeugdervaring overschaduwen. Kortom we houden de moed erin en laten ons daarbij helpen door ons te omgeven door optimistische en rustige mensen, die allemaal weten dat het een mooie zomer wordt. Ten slotte is in de winter verplicht binnen zitten een stuk aangenamer dan in de zomer. Prettige winter.