Na sneeuw komt voorjaar

Summerflowers_2020_Blog_week_8

Nu het toch wel onverwachte winterweer ten einde raakt is het tijd voor het voorjaar. Net als de term na regen komt zonneschijn denk ik dat we nu kunnen zeggen na sneeuw komt voorjaar. Natuurlijk is de sneeuw best wel lastig, zeker als het er net ligt. De kastelers zijn met sneeuw niet helemaal gelukkig. Veel sneeuw op het kasdek is zwaar en dat kan niet elke kas goed hebben. Veel van onze producten worden geteeld in koude kassen en dan kun je niet even de sneeuw van het kasdek stoken. Toch zijn er tal van voordelen te bedenken die sneeuw kan betekenen. Voor de buitengewassen heeft de sneeuw gezorgd voor een mooi dekentje tegen de kou. Onder de sneeuw wordt het namelijk niet zo koud dat, normaal winterharde, planten kunnen bevriezen. De opgewaaide sneeuw heeft er zelfs voor gezorgd dat op gewassen waar nog oude gewasresten stonden extra sneeuw is blijven hangen, zodat die extra zijn beschermd. Naast overlast is sneeuw natuurlijk ook nog eens erg leuk. Mijn jongste kleindochter had nog nooit echt sneeuw gezien en op de eerste zondag dat er sneeuw lag is ze bijna tot bevriezing toe buiten aan het spelen geweest. Totaal verkleumd kwam ze binnen, maar ze had nergens last van zei ze. Zo zie je maar weer dat de geest bepaalt wat het lichaam voelt. Zo voel ik op dit moment dat de lente op komst is. Overal waar de sneeuw weg is zie je de sneeuwklokjes en de krokussen weer bloeien. De narcissen die er voor de vorst al stonden doen nu hun best om de bloei te hervatten, maar dat gaat op veel plekken niet meer lukken. De nieuwe bolbloemen staan echter in de startblokken, om over een paar weken de velden van de Bollenstreek weer op te kleuren. Hoewel op het moment dat ik dit verhaal schrijf de sneeuw nog in de tuin ligt, wordt ik al helemaal warm door alleen al dit verhaal te schrijven. In de lente is de bolbloem de belangrijkste bode van het voorjaar. Narcissen, tulpen en hyacinten. Natuurlijk hebben we al veel meer bloemen. We hebben blauwe druifjes in verschillende kleuren, Myosotis en ook Viburnum (sneeuwbal) is volop aan de markt. De eerste Lathyrus (pronkerwt), Scabiosa en Alchemilla staan alweer in de winkel. Hiernaast natuurlijk de bloemen die onze telers jaarrond aan de markt hebben zoals Astilbe, Delphinium en Asclepias. Voor de liefhebbers zijn er nu ook nog Nerine en pioenrozen te koop. Kortom, de lente kan beginnen.