Even doorbijten.

Summerflowers_2020_Blog_week_10

Het voorjaar is er niet zo maar. Na de week winterweer was ik een beetje in de voorjaarsstemming. Natuurlijk weet ik dat dit niet reëel is, maar het voelde wel goed. De eerste weken hebben we het nog regelmatig over de geneugten van de winter gehad. De verhalen van oude mensen, van mijn leeftijd, die nog lekker even waren wezen schaatsen. Sommige leeftijdgenoten hadden toch nog tochtjes geschaatst van 45 km. Op een gekneusde pols en een gebroken heup na, heeft bijna iedereen het eraf gebracht met alleen wat blauwe plekken en een hoop plezier. Ik ben ook nog even wezen schaatsen met mijn kleinzoon, dat wil zeggen, ik heb een poosje op de schaats gestaan en een paar slagen proberen te doen. Nu ben ik nooit een echte schaatser geweest, maar nu bracht ik het er wel erg slecht vanaf. Na een keer zacht te zijn gevallen, begon ik er opeens aan te denken dat mijn oudste kleindochter wel eens dezelfde maat schoenen zou kunnen hebben en dat deze misschien wel beter uit de voeten zou kunnen met mijn snelle noren dan ik. Nu is dat waarschijnlijk nog net niet het geval, maar voor mij wel een afdoende reden om mijn schaatsen netjes in te vetten en voor haar te bewaren. Neemt niet weg dat ik een heerlijke tijd op het ijs heb doorgebracht. Inmiddels is de bollenstreek aan het kleuren. Eerst nog een beetje de krokussen en narcissen die in de bermen zijn geplant, maar later werden de eerste velden groen en nu staat het eerste veldje narcissen in bloei. Ik weet dat deze kleurenpracht zich uitstrekt tot begin mei, als de meeste tulpen over hun hoogtepunt heen zijn. Ik heb besloten om de fiets in die periode te laten staan. Ik woon middenin de bollenstreek en in het weekend is het nu al topdrukte op de fietspaden. Waarschijnlijk zal er in onze streek in de Keukenhoftijd (hopen dat dit in ieder geval nog een beetje doorgaat) sprake zijn van de eerste, in Nederland geregistreerde, fietsers file. Ik ben dus van plan om deze kleurenpracht lopend te gaan bezichtigen. Ik verheug me er nu al op. Nu onze streek zo mooi begint te worden, kun je natuurlijk ook de bloemenwinkel en ik hoop ook de bloemstalletjes langs de weg niet voorbij lopen. Naast een veelvoud aan bolbloemen staan de bloemenwinkels vol met alle soorten bloemen die je je kan voorstellen. Naast natuurlijk de grote bloemsoorten als roos en gerbera is er een veelvoud aan speciale bloemen zoals Asclepias, Astilbe, Ranonkel, Scabiosa en nog veel meer te vinden.

Ook de verschillende bloeiende heestersoorten zoals de Viburnum (sneeuwbal) zijn in deze periode te vinden. Voor mij is het voorjaar begonnen.