Winterjas en korte mouwen.

Summerflowers_2021_blog_week_16

De afgelopen weken had ik de ene keer de winterjas aan en de volgende keer liep ik in een overhemd met korte mouwen. Het was laveren tussen het voorkomen van nachtvorst schade en het voorkomen dat de tunnels over de gewassen op de mooie dagen niet te warm werden. Eigenlijk een echt Hollands voorjaar. Toch was het weer anders. De zware hagelbuien en de harde wind hebben best wel huisgehouden en wat schade veroorzaakt. Zeker omdat de neerslag overdag, in de nachten gepaard ging met vorst. Neerslag en vorst is niet echt een gebruikelijke combinatie. Nu het weer een beetje rustiger is geworden is het weer tijd om ervan te genieten. In de kassen worden op dit moment de eerste pioenrozen alweer geoogst en dit zorgt altijd voor een blij moment dat een beetje te vergelijken is met de eerste nieuwe haring die aan land wordt gebracht. Natuurlijk is het weer voor de buiten bloementeler, zowel een punt van tevredenheid als een punt van zorg, zeker waar het gaat om pioenrozen. Deze bloemen worden één keer per jaar gesneden. De hele opbrengst wordt dus in een paar weken van het land gehaald. In de weken voor de oogst staan deze planten gewoon buiten. Alle weersomstandigheden moeten ze kunnen verdragen. Toch lukt dit niet altijd. Als er twee weken voor de oogst een zware hagelbui valt, dan kan het gewas in één keer helemaal vernietigd zijn. Een paar jaar geleden waren bij een groot deel van de witte pioen Duchesse de Nemours de bloemen bevroren en hierdoor natuurlijk waardeloos. Natuurlijk is het nieuwe ronde nieuwe kansen, maar dat is wel pas over een jaar. Ditzelfde geldt voor de lengte van de oogst periode. Als het rustig weer is, net als vorig jaar het geval was, heeft de teler van de buiten pioenen ongeveer 5 tot 6 weken de tijd om de bloemen van het veld te krijgen. Is de oogst iets aan de late kant en wordt het dan echt warm zoals in het jaar 2018, dan heeft de teler hier maar 3 weken de tijd voor. Het mag logisch zijn dat dit dan niet lukt en er veel bloemen op het veld uit staan te bloeien. Behalve dat dit een heel mooi gezicht is, word je hier als teler natuurlijk niet vrolijk van. Eigenlijk is het telen van pioenrozen net een heel moeilijke opdracht, waar je erg je best voor moet doen om het voor elkaar te krijgen en dat je ook nog een beetje geluk nodig hebt. Dit geeft een enorme stress voordat de oogst er is, maar een extreme voldoening als het is gelukt. Al deze emotie is bijna voelbaar als je naar een mooie bos pioenrozen in de vaas staat te kijken. De gedachte aan wat er allemaal aan vooraf is gegaan voordat de Pioen op tafel in de vaas staat, maakt hem alleen nog maar mooier. Prettig pioenen seizoen.