Pioenen explosie

Summerflowers_2021_blog_week_25

Hoewel dit zeker niet  de bedoeling is geweest van de pioenentelers, staan er op dit moment erg veel percelen pioenrozen in bloei. Door het koude weer van dit voorjaar was de oogst van deze koningin onder de bloemen zeker drie weken later dan vorig jaar. Door datzelfde weer, maar nu heel erg mooi en warm, zijn de pioenrozentelers maar een week later weer klaar met de oogst. Twee weken korter om die mooie bloemen van het veld te halen. Omdat de oogst drie weken later begon, is er ook minder tijd om de bloemen te verkopen. Wat betreft de beschikbaarheid van de bloemen in deze periode heffen deze twee stellingen elkaar dus op. Neemt niet weg dat de kwaliteit van de pioenrozen op dit moment erg  goed is. De bloemen zijn goed uitgegroeid en er zit echt veel kracht in de knoppen. Het leuke van de pioenroos de laatste jaren is dat het aantal, op redelijke schaal beschikbare en verschillende soorten, enorm is gestegen. Had je vroeger de keus uit een soort of 10, nu is dat zeker drie keer zo veel. Van vroeg tot laat komt er meer keuze. Ook de kwaliteit van de nieuwere soorten is goed. Dit komt ten dele omdat vroeger de pioenen werden geselecteerd op hun kwaliteiten in de tuin en nu veel meer om hun kwaliteiten op de vaas. Natuurlijk wordt er ook actief veredeld, maar dit duurt erg lang. Als je hier op moet wachten, moet je wel een jaartje of 30 geduld hebben. Nu hebben we echter al de beschikking over meer dan 1000 soorten pioenrozen waar we uit kunnen kiezen. Welke is goed en met welke gaan we zo snel mogelijk uitbreiden. Op deze manier kunnen we sneller inspelen op de smaak van de consument en de teelt technische wensen van de kweker op het gebied van gezondheid en productie. De echte nieuwe soorten komen we dan over 20 jaar weer tegen. De pioenroos is een langzaam ontwikkelend gewas waar we al generaties lang plezier van hebben. Vroeger vooral door de bloemen die in de vaas gezet werden vanuit de tuin. Nu via de bloemenwinkel en de supermarkt. Bij de supermarkt voor de wekelijkse bos en bij de bloemist en vaak ook op de markt (tegenwoordig ook echt een bloemist) voor de mooie kleurtjes en specialiteiten. Zowel bij de bloemist als bij de supermarkt is het belangrijk dat er altijd snijbloemenvoedsel in de vaas gaat. Deze toevoeging zorgt er voor dat de bloemen mooier en beter open gaan, maar ook zien de bloemen er krachtiger en vitaler uit. Omdat de bloemen bij de kwekers direct de koelcel in gaan, zijn de pioenen nog zeker 3 weken in goede kwaliteit van de Nederlandse kweker te koop. Omdat het nu pioenenseizoen is, zijn ook de prijzen redelijk te noemen, zodat het helemaal niet raar is om elke week een nieuwe pioen uit te proberen. Heb je pioenen nodig voor een speciaal doel als b.v. een bruiloft, dan is het goed om te weten dat de Pioenroos in beperkte aantallen jaarrond te koop is. Dit kan door nieuwe teelt en bewaartechnieken en door de teelt op andere continenten. Kortom de pioen is er voor altijd en voor iedereen.