Zomer in bloemenland

User comments

De afgelopen weken is de zomer in Nederland verschenen. Hoewel het tussendoor nog wel een paar dagen koud is, is het gevoel in de zomer te leven duidelijk. We vinden het weer koud als de temperatuur de 20°C niet haalt en overal blijven de kussens op de lounge banken weer liggen zodat je verrast bent dat ze in de ochtend toch nog even zijn natgeregend.
De bui van twee weken geleden was voor de tuinders zeer welkom. Het eerste buitje van 16 mm werd door de meeste telers met gejuich ontvangen, dat hierna hetzelfde etmaal het volume werd aangevuld tot 60 mm was voor de meeste tuinders niet echt een probleem. Toen er de volgende dag nog 40 mm bijkwam was de meeste vreugde van de telers wel verdwenen. Dit is dan de situatie bij mij thuis. In verschillende stukken van Noord-Holland werden deze hoeveelheden nog ruim overtroffen.
Hoewel er best wel schade is ontstaan bij sommige tuinders, zijn bij de meeste de gewassen als een bezetene gegroeid. De bloemenprijzen zijn weer grillig en het gezegde “vrouwen bloot, bloemen in de goot” is al verschillende keren voorbij gekomen. Toch heeft dit weer voordelen. De bloemen zijn weer een beetje betaalbaar en de kwaliteit is uitermate goed. De bloemen kunnen weer in grote getale gekocht worden om de terrastafel op te fleuren.
Bloemen bij de BBQ zullen nu toch wel een keer gemeengoed worden, of moeten we blijven leuren met de slogan Bloemetje Biertje BBQ. De zomer vakantie is voor de eerste delen van Nederland een feit en er zouden weer veel mensen de grens over gaan. Toch lijkt dit mee te vallen en blijven veel vakantiegangers gewoon vakantie vieren in eigen land. Zeker nu de voetbal iets minder spannend is geworden is het meenemen van een mooi troostrijk boeketje bloemen op je tuintafeltje bij de caravan of tent zeker een aanrader.

Op de tuin is het druk. Er moeten erg veel bloemen geoogst worden en ook de verzorgingsarbeid die gedaan moet worden om ook later in het jaar goed bloemen te kunnen oogsten mag niet worden vergeten. Omdat we hier, net als in de horeca, handjes te kort komen hopen we dat veel schoolverlaters en vakantie vierende scholieren ons bij komen staan en hiermee geld verdienen om waarschijnlijk weer bij diezelfde horeca uit te geven. De zomer blijft een wankel evenwicht tussen drukte en genieten van de zomer. Omdat we hier vrij weinig aan kunnen doen, zou ik zeggen, geniet waar dit kan en zeg het met een bloemetje.