Telersdag

Summerflowers_2021_blog_week_29

Vorige week hebben we met de telers van Summerflowers weer een telersdag georganiseerd. Op deze bijeenkomst kunnen de telers bij elkaar in de keuken kijken en de kansen en problemen bepraten. Na een jaar van behoorlijke stilte is dat een verademing. Natuurlijk gaat het over de teelt van de bloemen. Toch kom je er op deze bijeenkomsten ook achter dat bloementelers net echte mensen zijn. Het is gewoon van groot belang om weer eens goed met elkaar bij te praten over het vak, maar ook over andere zaken die belangrijk zijn zoals gezin, evenwicht tussen werk en privé. Er is echt iets veranderd sinds enkele tientallen jaren. Vroeger was het duidelijk, vader ging aan het werk en moeder zorgde voor het gezin. Als moeder dan nog tijd over had ging ze vader nog in de bloemen helpen. Als vader wat tijd over had, ging hij even op de bank liggen of ging even met vrienden naar de kroeg. De tijden zijn veranderd. Moeder heeft vaak ook nog een baan buitenshuis en vader moet tussen de werkzaamheden door vaak even de kinderen van school halen. Als moeder even tijd over heeft gaat ze even met vriendinnen gezellig bijkletsen in de stad, of wordt er een vriendinnenuitje gepland. Vader heeft ook zijn nodige bezigheden buitenshuis. De voetbal, vriendengroep en weet ik veel welke druktes mensen in deze tijd allemaal hebben. Hiernaast is een modern gezin eigenlijk een veredeld taxibedrijf. Alle kinderen zitten op 2 of 3 soorten sporten of verenigingen. De ouders brengen die er allemaal naar toe. Het is eigenlijk verbazingwekkend dat er nog tijd over is om te werken. Eigenlijk hebben de mensen het veel drukker dan vroeger. Niet perse met werk, maar wel met andere dingen. Het werk moet af, dus als er net zo veel uren gewerkt moet worden als vroeger loop je vast. Of je gaat er van vermoeidheid onderdoor, of je relatie gaat naar de knoppen. Het schipperen tussen bedrijf en privé is dus veel moeilijker dan vroeger. Het vergt veel van de partners en dit valt niet altijd mee. Hard werken is dus niet meer de sleutel tot succes, maar een goed timemanagement. Toch moeten er bloemen geproduceerd worden. Dit is dus weer personeelsmanagement. De moderne tuinier is dus steeds meer een manager dan een werker. De telersdag is eigenlijk ook een manier van werken. Het is namelijk netwerken. Netwerken is soms net werken. Op deze bijeenkomst, waarvan niet is te bepalen of het nu werk of privé is, komen alle onderwerpen ter sprake. Zie het een beetje als de koeien die in het voorjaar weer in de wei mogen. Toch lukt het de telers om elke dag weer een mooi palet aan bloemen in de winkel te krijgen. Bedenk dat ook deze telers net mensen zijn en geniet hierdoor nog meer van het prachtige product dat deze ondernemers produceren