Midzomer

Summerflowers_2021_blog_week_31

In deze periode worden de dagen al duidelijk weer korter. In de kas hebben we zelfs te maken met een najaar klimaat. De nachten worden langer en zeker vochtiger. Ook neemt het licht erg snel af. Omdat het nog midden zomer is, staat eigenlijk niemand er bij stilt dat de dagen op 21 augustus net zo lang zijn als op 21 april. Op 21 april zitten we eigenlijk nog maar net in de lente en schrikken we niet van een regelmatig terugkomende nachtvorst. 21 april is eigenlijk de datum dat er gemiddeld de meeste nachtvorstschade ontstaat. Op dit moment is er niemand die nog aan nachtvorst denkt. Toch is de gemiddelde lichthoeveelheid op 21 april vaak hoger dan op 21 augustus. Dit komt weer doordat er veel meer vocht in de lucht zit. Wie denk dat augustus een droge maand hoort te zijn, zit niet goed in de statistieken. Augustus is in Nederland gemiddeld de natste maand van het jaar. Toch heeft iedereen de zomer nog in zijn hoofd. De bloemen die nu bloeien zijn nog allemaal echte zomerbloemen. Toch sluipt langzaam de herfst nabij. De eerste Hypericum bessen zijn in de bloemenwinkel te vinden. De vroege sneeuwbessen zijn langzaamaan te koop. De eerste wat donkerdere Helenium doet zijn intrede in het zomerboeket. Eigenlijk is nu vrijwel alles te koop, behalve de typisch voorjaar producten. De overgang tussen de verschillende seizoenen gaat in de bloemenwereld heel subtiel. Langzaam komen er steeds meer herfst gewassen in de winkel en verdwijnen de extreem kleurige bloemen een beetje naar de achtergrond. Als je even niet oplet is het september en zit de R weer in de maand. Over twee weken is het echt al zo ver. Geniet dus nog even van de zomer en zet natuurlijk ook een boeketje op de tuintafel. De nachten worden zoals gezegd langer en hierdoor houdt het buitenboeket het veel langer uit dan middenin de zomer. Geniet van de tijd dat de kinderen nog niet naar school hoeven en realiseer dat de dagen weliswaar net zo lang zijn als half april, maar de temperatuur is gemiddeld wel veel hoger. Geniet van de laatste zomerweken en let eens goed op het wisselen van de wacht bij de bloemen. De zoektocht naar de bloemen van het nieuwe seizoen is eigenlijk een heel leuke bezigheid. Deze leuke, maar niet noodzakelijk bezigheid is het beste geschikt voor de komkommertijd. En nu maar hopen dat er zich even geen belangrijke dingen voordoen. Prettige zomer.