Vakantie stress

Summerflowers_2021_blog_week_33

We gaan op vakantie of we hebben er geen tijd voor. Net als de mensen die in de horeca werken, hebben de bloementelers het vaak druk als de rest van de bevolking vakantie heeft. Het grote voordeel is dat veel bloementelers buiten werken en dus net zo’n mooi kleurtje hebben als de mensen die wel op vakantie geweest zijn. Ik hoor veel mensen die juist op vakantie gaan om een lekker kleurtje te krijgen. Dit is voor de buitenbloementeler dus niet meer nodig. Toch zijn er steeds meer telers die het toch voor elkaar krijgen om er in het seizoen een weekje tussenuit te gaan, je hebt tenslotte toch allemaal je rust nodig. Dit geeft alleen erg veel stress. Voor dat de vakantie begint, moet alles op orde zijn. Wie regelt het water geven. Wie zorgt er voor dat de bloemen op tijd worden gesneden. Wie regelt het dat de vervoerder de bloemen op tijd ophaalt. Zeker zo belangrijk, wie heeft er genoeg verstand van computers, of eigenlijk van het veilingsysteem die de veilingbrieven correct kan invullen en versturen. Op het laatste moment nog even alle verantwoordelijke mensen op het bedrijf ondervragen of ze de gegeven opdrachten wel helemaal goed hebben gegrepen. Dit is natuurlijk vrijwel altijd het geval. Maar als teler is het moeilijk om al deze zaken los te laten. Als eindelijk de auto wordt gestart om op vakantie te gaan, zit de teler nog de hele dag aan de telefoon om de noodzakelijk aanvulling aan het toch al goed geïnformeerde personeel door te geven. Tijdens de vakantie gaat natuurlijk de telefoon mee. Je weet maar nooit waar ze je voor nodig hebben. Natuurlijk is de vakantiebestemming niet te ver weg, zodat je, als de nood aan de man is altijd nog even naar het bedrijf terug kan rijden om de boel te regelen. Het gebeurt niet zelden dat de teler dan even een dag op het bedrijf blijft en de volgende dag pas weer terug keert. Er wordt duidelijk gezegd dat hij alleen gestoord mag worden als het echt nodig is. Natuurlijk belt de teler een paar keer per dag naar het bedrijf om te vragen of alles nog goed gaat. Als er een korte periode van rust ontstaat valt de teler acuut in zijn zonnestoel in slaap, terwijl hij zich nog zo had voorgenomen om op de vakantie een goed boek te lezen. Zo kabbelt de vakantie door en kan de reis naar huis worden ingezet. Onderweg nog even zeggen dat het toch wel jammer is dat deze voor de rust bedoelde vakantie zo snel is afgelopen. Toch ziet de teler er naar uit om weer lekker alles zelf te regelen en niet steeds te hoeven nadenken zonder dat hij iets kan doen. Natuurlijk is de vakantie dan voorbij, maar ook de stress die de vakantie heeft gegeven. Dus maar weer lekker aan het werkt en tijdens een zwaar klusje even het hoofd leeg maken. Na een week is deze stress gelukkig weer vergeten en gaat het leven weer zijn gewone gang. Dus alle mensen die het druk hebben en geen tijd hebben voor vakantie, prijs je gelukkig dat deze stress  aan je voorbij gaat. Prettige vakantie.