Kermis

Summerflowers_2021_blog_week_35

Bij ons in het dorp is het begin september altijd kermis. Vroeger toen in zelf nog op het land werkte was dit eigenlijk de afsluiting van de lange zomerperiode dat er eigenlijk nergens anders tijd voor was dan bloemen snijden van de vroege ochtend tot de late avond. Na de kermis werd het rustiger. Ik kon weer gewoon direct mee naar een verjaardag en hoefde niet meer vroeg naar huis omdat ik de volgende dag weer vroeg op moest. Deze lange periode begon eigenlijk vanaf de carnaval. De periode vanaf de carnaval, een feest dat in ons dorp best wel heftig wordt gevierd tot de kermis was druk. Nog steeds heb ik bij deze twee feesten een herinnering aan de tijd van het bloemen snijden. Ik denk dat veel mensen bij de verschillende feesten of zelfs bij de verjaardag van verschillende personen, eigen herinneringen hebben. De vaste feesten in een jaar geven ons een beetje houvast van de periode van het jaar waarin we leven. De natuur is niet altijd zo consequent. In augustus was het vorig jaar 3 weken constant meer dan 30°C. Nu waren we blij als we de 20°C haalde. De feesten zijn dus een veel betere leidraad om de tijd van het jaar een beetje in de gaten te houden. Dit ritme zit ook in de bloemen die we op bepaalde verjaardagen aan elkaar geven. Als je er goed op let, koop je bij iedere verjaardag een boeket met andere bloemen, toch krijg iedereen op zijn of haar eigen verjaardag vaak elk jaar weer dezelfde bloemen in het boeket. Dit is de beste manier om te zien dat de bloemen met de seizoenen meebewegen. Ben je in het vroege voorjaar jarig, dan krijg je bolbloemen. Ben je in het late voorjaar jarig dan krijg je (als je geluk hebt) pioenrozen en ben je in het najaar jarig dan zitten er vrijwel altijd bes-producten in je boeket. Dit is ook een heel mooie manier om te onthouden in welke periode iemand eigenlijk jarig is. Je denkt even aan het boeket bloemen dat je aan de jarige hebt gegeven en welke bloemen daar inzaten en je kunt vrij nauwkeurig aangeven in welke periode deze persoon jarig is. Eigenlijk is dit hele verhaal gewoon een mooie omslachtige manier om te vertellen dat je bij elke verjaardag minimaal één bos bloemen mee moet nemen. Door dit verhaal wordt het wel iets leuker om het boeket samen te (laten) stellen.