Lekker weer een beetje regen

Summerflowers_2021_blog_week_41

Bij elk regenbuitje hoor ik mensen mopperen over het slechte weer. De zomer hebben we dit jaar overgeslagen en nu maar hopen dat het volgend jaar weer een beetje beter wordt. Eigenlijk hebben we een heel normale zomer gehad, met soms zelfs bovengemiddelde temperaturen. Er wordt ook geklaagd over de vele regen die er gevallen is. Nu is het zo dat er in het voorjaar en voorzomer inderdaad op sommige plekken best wel heel veel regen gevallen is, maar dit was ook heel erg pleksgewijs. Getuige is de wateroverlast in Limburg dit jaar.

Toch is het sinds die tijd gemiddeld eigenlijk gewoon droog. Als er eens een buitje valt, dan is het een paar minimeter. Dit is in veel delen van Nederland absoluut niet voldoende om de natuur van genoeg vocht te voorzien. Bij de telers draaiden de afgelopen weken weer volop de watergeef installaties. Het lijkt er op dat de niet agrarisch mensen één klein buitje op de dag zien als een dag regen, terwijl er maar 2 mm water is gevallen. De telers zien de echte minimeters en een buitje van 2 millimeter is eigenlijk geen regen. Die twee millimeter ligt bovenop de grond en is bij het eerste zonnetje weer verdwenen. Misschien is het iemand opgevallen dat we dit jaar door de vele regen in het voorjaar voor het eerst sinds 3 jaar weer mooie volle boomkruinen konden bewonderen.

Ik snap wel dat het niet leuk is dat er een buitje valt als je even aan het fietsen bent of lekker op het terras zit. Toch zou de gemiddelde natuur- en bloemenliefhebber meer oog moeten hebben voor de voordelen die regen biedt voor de natuur en voor de telers die de mooie bloemen telen. Regen is een noodzaak. De regen zorgt voor schoon water. Het enige probleem van regen is dat je er, als het valt, nat van wordt. Ook als er te veel in één keer valt is het problematisch. De andere keren is het alleen maar even lastig en verder niet. De telers gunnen u het mooie weer, maar kunnen niet buiten water. Wat de telers betreft mag het ook gerust in de nacht vallen. Ook de telers werken liever met droog weer dan dat ze bloemen moeten snijden met een regenpak. De kas-telers kunnen na de regen van afgelopen week ook weer gewoon regenwater gebruiken. Hoe verder ik met dit verhaal kom, hoe meer in ga verlangen naar een paar serieuze millimeters in de regenmeter. Voor de bloemen en de natuur is het goed. Natuurlijk hebben de kwekers van Summerflowers altijd oog voor kwaliteit van hun product, maar ook voor de natuur. Zij gaan gewoon verder en zijn al volop bezig met de voorbereidingen voor het zomerbloemenseizoen van 2022. Voor nu is er nog volop aanbod in mooie herfstbloemen, dus blijf genieten ook al regent het.