Netwerken

Summerflowers_2021_blog_week_45_2

Vorige week was de Trade Fair in Aalsmeer. Deze beurs is normaal een jaarlijks terugkerende activiteit voor alle mensen in de bloemensector. Op deze beurs laten de telers hun vernieuwingen zien aan de klanten en de handel. De telers bezoeken hier de handelaren die hun bloemen kopen. Ook de handel bezoekt hier de telers die er een stand hebben. Eigenlijk is het meer een netwerkbeurs dan een beurs voor verkoop. Het is nuttig om elk jaar je klanten te spreken en met elkaar van gedachten te wisselen. Toch voelde het dit jaar anders. Vorig jaar is de beurs niet doorgegaan en ook dit jaar heerste er een bepaalde spanning. Er werden mensen binnen gelaten met een tijdslot en je moest een QR code laten zien. Bij de mensen die op bezoek waren merkte je de twijfel of er nu wel of geen handen gegeven konden worden. Om elke twijfel weg te nemen heb ik besloten om geen hand te geven, maar een boks of een elleboog. Hoewel dit soms bijna niet te voorkomen was, werd dit door iedereen als duidelijk ontvangen en gaf nooit een probleem. Naar mijn idee was het wel rustiger, maar ik heb hier geen harde cijfers van. Alle standhouders hadden wel net als anders hun uiterste best gedaan hun presentatie net zo mooi te maken als anders. Nergens was er sprake van enige terughoudendheid met de verwachting dat er minder mensen zouden komen. De standhouders die ik heb gesproken gaven aan dat ze wel zouden zien hoe het zou lopen en dat de bezoekers die er waren een volledige beurs moesten ervaren. Zo hebben wij dat met onze Summerflowers stand ook gedaan. 100% inzet en maar zien hoeveel bezoekers er komen. Bij ons was het minder dan andere jaren, maar de bezoekers die er kwamen, waren enthousiast. De stand was prachtig en de gesprekken positief. Omdat er bij ons wat minder mensen waren, heb ik wel meer collega standhouders gesproken. Iets zegt mij dat zij ook meer tijd hadden om zelf te netwerken dan om met de hele stand bemanning op de eigen plek te blijven. Hieruit blijkt wel de flexibiliteit van ons vak. De tijd werd nuttig ingevuld. De bloemen die te zien waren, waren van uitmuntende kwaliteit en ook het streven naar sterkere bloemen was duidelijk een aandachtspunt naast alleen mooiere bloemen. Wij waren, samen met 365 dagen bloemen, wel weer de stand met de meeste verschillende soorten bloemen. Ik hoop dat de beurs volgend jaar weer gewoon doorgaat en dat ook dan weer iedereen trots is op de vernieuwingen. Dit jaar is de beurs toch weer zoals gewoonlijk een beurs van netwerken. Erg gezellig, maar netwerken is soms net werken.