Heerlijk avondje

Summerflowers_2021_blog_week_49

Een spannende tijd is weer voorbij. Sinterklaas is weer terug naar Spanje en het gewone leven kan weer beginnen. Ik heb dit jaar voor het eerst het Sinterklaas journaal gekeken. Best spannend, want dit deed ik met mijn 7-jarige kleinzoon die er nog helemaal van overtuigd was dat hij geen cadeautjes zou krijgen, omdat die in de niet toegankelijke kluis op de stoomboot lagen. Hij was echt mateloos opgelucht toen dit fake-nieuws bleek te zijn.

De gewone tijd werd op Sky-Radio ingeluid door kerstliedjes. Hier waren ze al begin november mee begonnen. Op de een of andere manier ergerde me dat mateloos. Zeker omdat deze zender op de dag na kerst, als ik zelf nog helemaal in de kerststemming ben, geen enkel kerstliedje meer draait. Vóór Sinterklaas zet ik de zender dan ook direct uit als ze een kerstliedje spelen. Toch heeft het wel iets ontspannends als je je even lekker kunt ergeren over iets totaal onbelangrijks als het draaien van kerstliedjes voordat het Sinterklaas is.

Ergeren is altijd iets overbodigs, dat er om vraagt om gecompenseerd te worden. Dit compenseren doet mijn vrouw door mee te doen aan een kerstworkshop. Ik dacht dat dit echt iets was voor de oude generatie, maar ze doet dit samen met een nichtje en dochterlief. Ik vind dat altijd een mooi gezicht om naar te kijken. Wel vind ik het belangrijk dat er toch weer bloemen worden gebruikt. Of deze nu zijn gedroogd of niet, maakt natuurlijk niet uit. Droogbloemen is eigenlijk een mooie verplaatsing van de seizoenen. De bloemen worden in de zomer buiten op het zonovergoten veld geteeld en kunnen in de winter gebruikt worden.

Er werd ook een Amaryllis gebruikt. Het leuke aan die bloem is dat je het op z’n kop kan gebruiken en dat de bloem toch water krijgt. De steel van de Amaryllis is namelijk hol. Als je de steel ondersteboven ophangt, kun je de holle steel volgieten met water, waardoor de bloem in deze positie toch helemaal uitkomt.

Leuke dingen kun je ook doen met Nerine, Calla en Agapanthus. Als je een beetje voorzichtig bent kun je deze stelen buigen in mooie vormen. De betere bloemenwinkel heeft regelmatig deze gebogen stelen staan. Deze stelen hoeven niet meer gebogen te worden, maar zijn zo gegroeid. Het is niet te begrijpen dat de telers vroeger deze creatieve hoogstandjes weggooiden, omdat er geen vraag naar zou zijn. Door de betere communicatie tussen de teler en de bloemist weten we inmiddels dat een kromme steel juist heel leuk kan zijn.

Als ik al die leuke dingen in de bloemenwinkel zie, kan ik daar eindeloos van genieten. Ga dus niet, als je de kersstukjes hebt gezien, de winkel uit maar loop even door en kijk of de bloemist nog iets unieks heeft staan. Met deze leukigheidjes wordt het pas echt een heerlijk avondje.