Krokussen en Narcissen

Viburnum (3) pixlr

Vorig jaar om deze tijd lag er overal sneeuw. Iedereen had het afgelopen weekend genoten op het ijs en de ziekenhuizen hadden het druk met de botbreuken. Toptijd, want het gaf wat afleiding van de andere problemen die toen speelden.
We hadden toen ook problemen met ingezakte kassen doordat de sneeuw door de harde wind op hopen op de kas was gewaaid en door de verschillen in hoogte tussen de verschillende kassen niet weggehaald kon worden. Enkele dagen na de storm begon de sneeuw naar de goten te zakken en deze konden de druk niet verdragen. Glasrapen en kassen repareren was toen aan de orde van de dag.
Dit jaar gaat het anders. Onderweg zie je de eerste krokussen bloeien en op sommige plekken bloeien er zelfs al narcissen langs de weg. In het bos kom je alweer de sneeuwklokjes tegen die al een poosje staan te bloeien. Heel voorzichtig gaan we naar het voorjaar, de eerste discussies over wanneer een gewas in de kas nu kan worden opgestookt zijn anders dan vorig jaar. Normaal moet ik de telers tegenhouden omdat ze te vroeg willen gaan stoken, terwijl de planten er nog niet aan toe zijn. Nu vragen ze hoelang ze nog kunnen wachten met stoken, omdat de gasprijzen zo hoog zijn. Verrassend hoeveel dingen er onverwachts kunnen veranderen.
Mijn leven als adviseur is dus nooit saai. Een paar van onze telers hebben een deel van de winterproductie verplaatst naar zuid Europa. In het gebied waar de Astilbe’s van Lovely Astilbe groeien is het de hele winter al de warmste plek van heel Europa. Hier wordt geen kuub gas verstookt en de kwaliteit is perfect. Natuurlijk wordt er energie gebruikt voor het vervoer, maar dat weegt niet op tegen het gasverbruik dat in Nederland nodig zou zijn geweest. Natuurlijk weet ik dat ik nu reacties krijg dat je alleen lokaal moet kopen. Toch proberen onze telers steeds op de meest schone manier aan de vraag van de klanten te voldoen. Zonder de buitenlandse productie was het waarschijnlijk een saaie Valentijn geweest en waren de bloemen in de winkel nog duurder geweest.
Gelukkig is het voorjaar in zicht en hebben de bolbloemen en de snijheesters vanuit Nederland een behoorlijk marktaandeel. De zon is weer veel krachtiger dan een maand geleden en onze telers maken hier in hun kassen dankbaar gebruik van. Een nieuwe lente is op komst. Over enkele weken hebben we weer de eerste Dicentra (gebroken hartje) vanuit de niet gestookte tunnels bij van Aert Flowers vandaan. Kan niet wachten op de zomertijd.