De stormen voorbij

Helleborus Bayli's blush (8)

Na een aantal bij naam genoemde stormen, is het eindelijk tijd voor echte groei. Als je goed naar de bomen kijkt dan zie je het gebeuren. De knoppen worden dikker en bij sommige heesters is er al echte groei. Mensen die Hortensia’s in de tuin hebben zien dat de eerste blaadjes al volop aan het groeien zijn. Hoewel het gezegde “maart roert zijn staart” is zijn we nu pas aan het begin van maart, dus laat het goede weer maar komen. We merken aan de hoeveelheid bloemsoorten in onze lijsten dat het voorjaar op komst is.
Sinds een paar weken is er weer Lathyrus van Akerboom. Deze werkelijk schitterende pronkerwt is er in de mooiste kleuren. Hoewel er het hele jaar door Astilbe te koop is, zijn de eerste van de nieuwe oogst uit Nederland weer te koop in de soorten Washington en Europa. Juist deze twee soorten, een zuiver witte en een zacht roze, zijn de toppers in de bruidsboeketten. Deze worden geteeld door onze telers Kok, Bleeker, Lovely Astilbe en van Kleef. Deze week wordt ook de eerste Ranonkel uit Nederland verwacht van teler Rich Luxury Flowers. Kwekerij Meewisse heeft weer drie soort Asclepias in bloei. De eerste Helleborus orientalis is weer op de markt van kwekerij van Tol. Zowel Niels Warmerdam als Winbloom zijn weer op de markt met vrouwenmantel (Alchemilla).
De komende weken worden er steeds meer nieuwe gewassen aan de lijst toegevoegd. Deze duidelijke tekenen van voorjaar zijn dus niet meer te missen. Hoewel ik best wel heb genoten van de lekker lange winteravonden, vind ik het nu wel genoeg. Laat het nu maar groeien.
Het groeien geeft natuurlijk ook weer zorgen. Afgelopen weken heb ik niet echt wakker gelegen van de stormen, maar vanaf nu wordt dat anders. Vanaf nu kunnen er buiten veel gewassen beschadigen door de te harde wind en kunnen de jonge scheuten beschadigen door iets te heftige nachtvorst. Vanaf nu wordt het weer mooi, maar ook weer spannend. De buitenbloemen telers hebben een groot deel van hun omzet voor het voorseizoen buiten op het veld staan. Het is dus heel belangrijk dat dit goed gaat. Als er storm wordt voorspelt zijn ze druk in de weer met windschermen. Als er nachtvorst wordt voorspeld, wordt er soms gewerkt met afdekdoek, maar veel meer met speciale regenleiding om de gewassen tegen de vorst te beschermen.
Eigenlijk is een beetje alsof je een puppy hebt die je nog van alles moet leren en tegen de boze buitenwereld moet beschermen. Erg leuk maar ook een grote verantwoording. Dus tegen alle telers die hun seizoen weer starten wil ik zeggen, wees voorzichtig, maar geniet er wel van.