De bloemen blijven bloeien

Blog week 11 2022 Papaver

Zelfs ik kan er deze keer niet onderuit om de situatie in de wereld te benoemen. De inval in Oekraïne kun je niet even negeren omdat het lastig is. Toch vind ik het moeilijk om deze situatie in een blog als dit onder de aandacht te brengen, zonder dat ik er een te zwaar onderwerp van maak. Het probleem is echter dat het onderwerp nu eenmaal zwaar is. Het gaat hier om zaken die zich voor een groot deel buiten ons gezichtsveld en ook buiten onze invloedsfeer afspelen. Voor de mensen in Oekraïne is het echter de realiteit van de dag. Dat ook de Nederlandse bevolking met hen meeleeft was, vorige week te zien in de televisie actie die ruim 100 miljoen euro op één dag opbracht. Wat ik wel lastig vind, is dat er sommige mensen zijn die hun frustratie afreageren op alles wat Russisch is. Het ingooien van de ruiten van een Russische winkel doet me een beetje te veel denken aan de kristalnacht voor de tweede wereldoorlog. Je kan niet een heel volk veroordelen voor de daden van een dictator. Dit doet me denken aan een liedje van Sting tijdens de koude oorlog, waarin hij zegt dat ook de Russen van hun kinderen houden. Jammer genoeg zijn het vooral de gewone mensen die lijden. Dat de Russen verkeerd zijn geïnformeerd maakt ze bang voor ons. Voor hen zijn wij blijkbaar de gevaarlijke landen waar ze terecht bang voor zijn. Dit maakt de situatie zo lastig. Ik hoop dat ieder mens de goede informatie krijgt en dat er geen mensen zijn die misinformatie gebruiken om hun doel kracht bij te zetten. Mensen die groepen opjutten met valse propaganda kunnen we nu even niet gebruiken. Ik hoop werkelijk dat er snel een eensgezinds acceptabel einde komt aan deze waanzin. Ondertussen groeien onze bloemen gewoon door. We kunnen ze niet naar Rusland sturen voor de Russische vrouwendag. Deze vrouwen zullen het moeten doen met een bloemetje uit de tuin en wij moeten proberen die bloemen elders te verkopen. Hoe groot is het probleem? Het probleem is eigenlijk dat het te dicht bij komt. Dit is het moment waarop je de financiële problemen, die de hoge gasprijzen en de onzekere afzet zeker gaan opleveren, toch even minder belangrijk gaat vinden dan de humanitaire ramp die nu plaatsvindt. Voor wat het waard is, bloemen houden nog steeds van mensen. Ze houden van alle mensen.