Schuin afsnijden

_DSC1393 (002)

Een steeds terugkerende discussie bij de bloemenliefhebber is de vraag of je de bloemen nu schuin moet afsnijden of juist niet.
Ik kom op allerlei media verhalen tegen over het wel of niet schuin afsnijden van bloemen voordat ze op de vaas worden gezet. Dit zijn soms heel ingewikkelde verhandelingen over het feit dat de vaten waardoor de steel het water naar boven moet transporteren niet vermenigvuldigen als je ze schuin afsnijdt. Dat schuin afsnijden juist de kans tot bacteriegroei vergroot.
Hele verhandelingen over het zuurstofgehalte dat zou verschillen tussen warm en koud water, waardoor de bloemen juist wel of niet in handwarm water gezet moeten worden. In handwarm water lost wel het snijbloemenvoedsel beter op. Met vloeibaar snijbloemen voedsel, iets wat je steeds vaker ziet, is dit niet van belang. Wat betreft de bacteriegroei, is het veel belangrijker om de vaas beter schoon te maken voordat de bloemen erin gaan.
Ik weet dat als je zonnebloemen hebt die slap zijn gegaan voordat ze op de vaas gaan, dit vrijwel altijd weer goed komt als je deze afsnijdt en op heet water zet. Dit geldt trouwens lang niet voor alle bloemen, maar voor de zonnebloem een leuk weetje. Er zijn ook bloemen, zoals de snijhyacint, die je helemaal niet moet afsnijden en het witte ondereind van de steel er juist aan moet laten zitten.
Het gebruik van snijbloemenvoedsel, vloeibaar of poeder, is wel belangrijk. Bij poeder is het ook belangrijk om dit echt goed op te lossen. Poeder onderin de vaas kan namelijk wel degelijk de vaten van de bloemsteel verstoppen.
Waarschijnlijk zijn alle verhandelingen die ik lees waar. Vrijwel nooit heb ik het idee dat de argumentatie achter de verhalen niet klopt. Toch wordt er te moeilijk over deze zaken gedacht. Schuin afsnijden heeft namelijk niets met de vaten te maken. Het is een puur praktisch zaak. Als je bloemen niet schuin afsnijdt, bestaat de mogelijkheid dat de recht afgesneden steel plat onderop de bodem van de vaas komt te staan. Hierdoor kan de toevoer van water worden belemmerd. Door de stelen schuin af te snijden kan dit niet meer, omdat de steel nooit helemaal door de vaasbodem kan worden afgesloten. Geen ingewikkeld verhaal, maar gewoon logica. Als je dus een boeket in de vaas hangt, zal het weinig uitmaken of de stelen schuin of recht zijn afgesneden.
Blijft natuurlijk de vraag of je een bloemsteel af moet snijden of af moet knippen. Dit hangt natuurlijk weer van veel factoren af. In de praktijk komt het er op neer dat de beslissing wordt gemaakt of er nu juist een scherp mes of een scherpe schaar voorhanden is. Succes met de bloemen.