Energie

Summerflowers_Blog_week_15_2022

De energie prijzen zijn op dit moment het gesprek van de dag. Zelfs voor de telers van buitenbloemen gaan de prijzen van energie een rol spelen. De beregening, de trekker, de stroom voor de bosmachine, alles wordt duurder. Hier tegenover staat dat dit duurder worden ook gebeurt bij de mensen die onze bloemen moeten kopen. De huishoudens gaan meer betalen voor hun energierekening, zodat er minder geld overblijft voor leuke dingen. De vraag is wat dan de leuk dingen zijn waarvoor het geld dat nog beschikbaar is wordt uitgegeven. Uit eigen ervaring weet ik dat dit doorberekenen van de kosten bij de horeca gewoon gebeurt. Het doorberekenen van de kosten bij de bloementelers moet ook gebeuren, maar wat als de klant dit er niet voor over heeft? Nu gunnen wij natuurlijk elke bedrijfstak zijn goede rendement, maar als de klant een keer meer kiest voor een betaalbaar bloemetje in plaats van een duur etentje, dan hoor je ons niet mopperen. Je kan een euro nu eenmaal maar één keer uitgeven. Toch heb ik er het vertrouwen in dat onze kwekers er alles aan gaan doen om voor het beperktere budget een mooie bos bloemen te telen. Wat we in ieder geval niet gaan doen is een mindere kwaliteit telen. De bloemen die bij de buitenbloementeler vandaan komen zijn gewoon weer goed. Dit komt voor een deel natuurlijk ook omdat wij geen kwaliteitsverlies hebben, omdat er niet genoeg gestookt kan worden. Buiten wordt er namelijk niet gestookt. De energie die de telers in hun producten steken is er ook niet minder om. We weten natuurlijk dat we extra ons best moeten doen om de gunst van de klant te behouden. Juist wij, als seizoensbloemen teler, zijn ons ervan bewust dat we de kers op de taart zijn. Als de taart iets kleiner is, moet de kers juist extra goed en mooi zijn. Voordeel is dat we heel veel mooie kersen in ons pakket hebben. De komende maanden zal de pioenroos hier een belangrijke rol in spelen. Als je spreekt over kersen op de taart is deze bloem hiervoor natuurlijk uitermate geschikt. Over een paar weekjes besteden we ook op TV bij De grote Tuinverbouwing extra aandacht aan de koningin van de seizoensbloemen. Omdat dit stukje over energie gaat, hoop ik dat u vreselijk veel energie krijgt van de kersen die wij voor uw taart produceren. Prettig voorjaar.