Fietsen

20220418_114108 klein en breed

Net als de rest van Nederland ben ik met de Pasen wezen fietsen. Dit keer eens niet in de Bollenstreek, dat is veel te druk rondom de openingstijden van het Keukenhof. Dit keer hebben we gekozen voor de Betuwe. Lange prachtige fietsroutes met bloeiende bomen, lekker rustig langs de Linge. Het was inderdaad erg mooi langs de Linge. Er waren ook heel erg veel erg mooie bloesembomen. Wat betreft de drukte had ik me vergist. Ik heb geleerd dat het in de bollenstreek wel meevalt met het aantal fietsen op de populaire routes. File rijden heeft voor mij weer een nieuwe dimensie.
Terug thuis in de ochtendkrant allemaal reacties op de berichtgeving dat de oudere mensen (boven de 60) eigenlijk een fietshelm op zouden moeten. Veel discussies over hoe erg dit nu wel is, dat het juist de jongeren zijn die de ouderen omver rijden en meer van dit soort nutteloze opmerkingen. Volgens mij maakt het voor de val weinig uit of je nu door een bejaarde, een schooljongen of een trekker van de fiets af wordt gereden. Als laatste kun je natuurlijk ook nog zelf een stomme fout maken.
Nu heb ik tegenwoordig een andere idee van een bejaarde. Vroeger vond ik die extra regels voor ouderen wel nuttig. Iedereen boven de 60 vond ik oud. Nu vind ik echter iedereen onder de 60 jong. Toch ben ik samen met mijn vrouw gaan nadenken over het nut van de fietshelm.
Ik kom nog uit de tijd van zonder helm op de brommer en alleen in de erg veilige auto’s een autogordel. De eerste jaren dat ik auto reed heb ik nooit een gordel omgehad. De belangrijkste redenen waren dat ze er niet inzaten en omdat niemand het deed. Je ziet nu steeds mensen met een fietshelm. Eigenlijk helemaal nog niet zo raar eigenlijk. In een van de ingezonden stukjes in het AD stond dat je hier beter over kon nadenken voordat je hersenen beschadigd waren door een val van je fiets zonder helm. Veel argumenten, zeker het nadenken waard. Voor de goede orde, we hebben nog geen helmen besteld, maar denken er wel over na.
Na de autogordel, de brommerhelm en het kinderstoeltje in de auto zal ook dit wel een keer gebeuren. Net als met alle dingen die toch niet gaan gebeuren, zoals het vallen van de Berlijnse muur, betalen met een plastic kaartje, omvallen van V&D en nog meer van die zekerheden.
Wij in de bloemen zijn zeer bezorgd over het voortbestaan van de voor ons zeer belangrijke bloemenveilingen. Deze hebben gezorgd voor ons succes in de bloemenwereld. Vanwege dit succes gaan veel telers er vanuit dat dat niet kan struikelen. Net als met alles moet er echter gewerkt en gemoderniseerd worden om iets te laten voortbestaan. Zomaar denken dat iets vanzelf wel blijft is een utopie. Wij blijven mooie bloemen produceren en we hopen dat de bedrijven die er voor zorgen dat de bloemen in de bloemenwinkel of op de markt gaan komen met hun tijd meegaan en blijven bestaan. Ik heb er vertrouwen in, maar vanzelf gaat er niets.