Koud en zonnig

paeonia peony pioen (14) pixlr small (002)2

Het weer in Nederland vind ik een zeer interessant gegeven. Het is nooit goed. Of het waait te hard, of het is te warm voor de tijd van het jaar. Als de zon schijnt en de temperatuur blijft achter, valt het weer tegen. Als je achter een scherm op het terras in het zonnetje wil zitten, is net die plaats bezet en zit je met je jas aan in de schaduw. Dan heb ik het niet eens over de buitjes die je op buienradar ziet verschijnen, waardoor je niet gaat wandelen en dat die buitjes dan helemaal niet vallen. Een gemiste kans die alleen maar in ons kikkerlandje kan plaatsvinden.
Nog steeds wordt ons land een koud en nat kikkerlandje genoemd. Vreemd, want in maart is alleen op de laatste dag regen gevallen en in april eigenlijk alleen de eerste week. De rest van maart en april waren gewoon droog. Zal het dan toch gewoon komen omdat we graag mopperen. Ik zelf ben blij met de seizoenen. Ik kan net zo genieten van het voorjaar als van het najaar.
Elk seizoen heeft zijn eigen charme. Dit is ook het geval met seizoensbloemen. Hoewel veel van de bloemen veel langer dan alleen in het seizoen te koop zijn, blijft aan veel bloemen toch een seizoengevoel hangen. Een belangrijke bloem is nu de pioenroos. Op dit moment staan we aan de vooravond van het pioenenseizoen. Vanaf nu zijn de pioenrozen in iedere bloemenwinkel of marktkraam te vinden. De keuze in de pioenrozen is extreem groot. Je kan elke week een andere pioen in de vaas hebben.
Elk type pioen heeft zijn eigen charme. Houd je van actie dan moet je de donkerrode ‘Red Charme’ hebben. De kleur is geweldig, maar het vaasleven is kort. In die korte tijd gebeurt er wel iets. De bloem komt snel helemaal uit, maar na een dag of drie vallen de bloemblaadjes uit. Eigenlijk is uitvallen niet het juiste woord. Het lijkt wel of de pioen de blaadjes eruit werkt. Als je de charme er van inziet, moet je de blaadjes gewoon rondom de vaas laten liggen en genieten van de actie. De blaadjes blijven nog dagen mooi en de rode kelk die overblijft blijft nog op kleur.
Ga je voor de geur, dan is de oude witte pioen ‘Duchesse de Nemours’ een goede greep. De intense parfumgeur van deze pioen is echt uniek.
Wil je actie in kleuren, kies dan voor de Coral soorten. Deze toverballen kleuren van roze helemaal door naar geel.
Wil je gewoon een hele mooie lichtroze pioen die altijd uitkomt en meer dan week mooi blijft op de vaas, vraag dan eens naar de sierlijke pioen ‘Alertie’.
Voor wie meer uitdaging zoekt is de ouderwetse pioen ‘Sarah Bernhardt’ een goede. Deze echt dubbele, grote  roze pioen is eigenlijk de standaard bij de pioenen. Let er bij deze pioen wel op dat de bloem rijp genoeg is gesneden. Als de bloemen bij de bloemist al bijna opengaan is het goed. Zijn het gewoon harde bollen, moet je ze gewoon bij de bloemist laten staan.
Natuurlijk is de verzorging op de vaas ook belangrijk. Zet de pioenen altijd in een schone vaas en voeg altijd snijbloemenvoedsel toe. Let er ook op dat de vaas niet in de volle zon komt te staan. Dat is voor de gemiddelde pioen net even te veel van het goede. Wil je naast de genoemde soorten nog meer bijzonders, weet dan dat er honderden verschillende pioenen zijn. Met een pioenroos in huis, heb je helemaal geen last van dat vreselijke rotweer in Nederland.