Op vakantie of vakantie vieren?

DSC00046 (002)

Vakantie is belangrijk. Dit wil alleen niet zeggen dat je als je vakantie hebt je ook echt altijd op vakantie moet gaan. Het hele jaar zijn we bezig om onze omgeving mooi te maken. Een mooie tuin. Een gezellige plek voor de BBQ een lekkere zithoek als het te warm is en een zonnig plekje voor als het net te koud is om in de schaduw te zitten. Als je dan de tijd hebt om van al deze luxe te genieten gaan we op vakantie. Meestal naar een land dat minder mooi is dan Nederland. Ik ben namelijk zelden in een vakantieland geweest waar alles zo mooi groen is dan in ons landje.
Sinds de terrassen weer open zijn kun je in Nederland net zo makkelijk op een overvol terras zitten als in Spanje, Italië of Griekenland. Het verschil dat je in zuid Europa in de schaduw gaat zitten en in Nederland in de zon. Na de vakantie kom je dan thuis en de helft van je mooie tuin is uitgebloeid en de rest is verdroogd omdat het plotseling in Nederland bijna net zo warm is geweest als op je vakantieadres. Zonde van de moeite.
Eigenlijk is vakantie loskomen van je bezigheden. Als je thuis de telefoon uitzet en je mails niet leest, kom je veel meer tot rust dan de mensen die hun laptop en telefoon meenemen op vakantie. Als je niet in de mooiste periode van het jaar op vakantie gaat, heb je ook veel meer plezier van alle werkzaamheden in je tuin die je in het voorjaar hebt gedaan om de tuin mooi te krijgen. Alle mooie plantjes. De uitjes naar het tuincentrum. Zelf beleef ik op tweede pinksterdag meer plezier aan een bezoek aan het tuincentrum dan aan de meubelboulevard.
In de zomer zijn er ook erg veel mogelijkheden om met bloemen te werken in de tuin. Een mooi strak gebonden boeket doet het op de tuintafel veel langer dan in de huiskamer. Al deze dingen loop je mis als je in het seizoen naar een warm land op vakantie gaat. De vakantie is een gevoel, geen bestemming. Natuurlijk ga ik zelf ook wel eens op vakantie, maar de laatste twee jaar hebben mij geleerd hoe mooi Nederland eigenlijk is.
De meeste van onze bloemen komen van buiten en zijn dus erg goed bestand tegen onze buitenomstandigheden. Een koude nacht of een buitje, daar hebben de bloemen eigenlijk geen last van. Het wordt pas problematisch als de vaas omwaait. Doe dus buiten altijd iets meer water in de vaas. Buiten verdampt de bloem iets meer en de vaas blijft beter staan.
Prettige vakantie.