Langste dag

week 25 Gardenista

Ik verbaas me er steeds over hoe snel de tijd gaat. Voor mijn gevoel zijn de dagen net aan het lengen als ik merk dat het wel erg lang licht blijft. Deze week hebben we dan ineens de langste dag van het jaar. Eigenlijk begint de zomer als de dagen gaan korten. Natuurlijk hebben we nu de meteorologische zomer die al op 1 juni begint.
In mijn beleving begint de zomer echter altijd op 21 juni. De dag na mijn verjaardag wordt het zomer. Kijken naar de zonsopgang op de langste dag heb ik vaak gedaan. Niet omdat ik dan zo vroeg mijn bed uit kwam, maar omdat mijn verjaardag zo lang duurde. De langste dag in de tuinbouw is ook een beetje een soort van mijlpaal. Veel gewassen moeten voor de langste dag gezaaid of geplant worden om nog in het najaar te kunnen bloemen. Als er gewassen moeten worden getopt of terug gemaaid voor een tweede bloei, is de datum vaak rond de langste dag.
De langste dag blijft veel beter hangen dan week 25. De meeste mensen hebben nog steeds moeite met weeknummers. Hoewel de weeknummers nooit helemaal gelijk lopen met de datum is het wel makkelijk. Het jaar heeft 52 weken, dus is het eind van week 26 rond 1 juli, de helft van het jaar. Als je dit dan weer deelt door twee, weet je dat eind week 13 ook eind maart moet zijn. Hetzelfde dat week 39, 13 weken na week 26 dus eind september moet zijn. Ik hoop dat door deze eenvoudige benadering het denken in weken wat makkelijker wordt. Blijft het feit dat volgende week 26 is en dus de laatste week van de eerste helft van dit jaar. Er is dus al weer een half jaar om.
Toch begint voor de echte zomerbloemen nu pas het seizoen. Vrijwel alle zomerbloemen zijn verkrijgbaar in de bloemenwinkel. Het seizoen van de pioenrozen raakt aan z’n eind en de zonnebloemen zijn in veel boeketten dominerend geworden. Het hele scala aan zomerbloemen is nu in ruime mate aanwezig. De ultieme kans om elke leuke BBQ met een paar mooie vazen bloemen op de tuintafel aan te kleden. Toch maar weer eens onze slogan Bloemetje Biertje BBQ uit de kast halen. De kans voor onze bloemen om elk feestje nog leuker te maken mogen we niet laten gaan. Ik merk dat de gewoonte om bloemen buiten en onder de veranda te zetten nog steeds geen gemeengoed is, dus ik houd mij maar aan het gezegde dat herhaling de kracht van de boodschap is. Ik zit nu te denken welke bloem ik nu nog extra onder de aandacht moet zetten en kom tot de conclusie dat dit eigenlijk niet kan, omdat er zo vreselijk veel kandidaten voor zijn. Ik wil dan maar besluiten met de tip om even de beschikbaarheidslijst op onze site te raadplegen voor een volledig overzicht.