Toch vakantie

Blog 27 Hond van L.T. Janson tusen bloemen

Twee jaar geleden meldde ik op deze plek dat ik niet op vakantie kon naar Schotland. Ik had de vakantie al voor de coronaproblemen geboekt dus deze werd afgeblazen. Ook vorig jaar waren de beperkingen nog te groot om de reis te maken. Nu is het wel gelukt. Op het moment dat dit verhaal online komt, zit ik in Schotland. In Schotland zijn de dagen nog langer dan in Nederland en volgens de verhalen wordt het er in de nacht niet eens meer echt donker rond de langste dag. In Nederland gaat de zomer echter ook gewoon door. Omdat ik nu nog niet veel kan vertellen over een vakantie die nog niet af is, stap ik over op Nederland.
De bloemenkwekers zijn altijd een beetje bang van de zomer. Er moeten de meeste bloemen geoogst worden tegen soms niet echt leuke prijzen. Op zich in het wel logisch, als het warm is zijn er meer bloemen en is de vraag naar bloemen over het algemeen iets minder. Ik weet niet zeker of het ’t aanbod is dat iets te groot wordt, of de vraag is die dan achterblijft, maar meestal valt de prijs tegen als de bloemenkweker het door de warmte erg druk heeft. Dit geeft de gemiddelde bloemenliefhebber wel de kans om eens lekker los te gaan met onze bloemen, die dan natuurlijk ook in de bloemenwinkel en op de markt voor een schappelijke prijs te koop zijn.
Wij als bloementelers zeggen wel eens dat je een periode met goedkope bloemen moet hebben om ook het iets minder bedeelde gedeelte van de mensen de kans te geven om mooie bloemen in huis te zetten. Want mooi zijn de bloemen. Vaak wordt iets dat niet zo duur is in verband gebracht met een mindere kwaliteit. Bij de zomerbloemen is dit precies andersom. Als de bloemen wat goedkoper zijn is de kwaliteit juist uitstekend. Dit komt omdat ze makkelijk kunnen groeien in de warmte en dit komt de kwaliteit ten goede. In de zomer bloeien de meeste bloemen in hun natuurlijke periode en zijn ze dus het sterkst. Hiernaast is er erg veel licht en als het mee zit ook voldoende water.
In de zomer gaan er natuurlijk weer veel mensen op vakantie. De laatste tijd steeds meer met de caravan of camper binnen Nederland of Europa. Wat ik zelf wel leuk vind, is op mijn vakantieadres eens een bloemenwinkel binnen lopen om te kijken wat daar te koop is. Soms vind je dan mooie lokale bloemen die je in Nederland niet ziet. Vaker zie je de bloemen van de Nederlandse telers daar in de schappen staan. Uitstekende kwaliteit in een groot assortiment. Natuurlijk koop ik dan ook een lokaal bloemetje, maar neem toch een mooie ruiker Nederlandse bloemen mee. Vaak herken ik de bloemen, omdat ze geteeld zijn door een van de Summerflowers telers. Dat laatste vervult me toch een beetje met trots op onze telers.
De kwaliteit van de Nederlandse bloem staat nog steeds als een huis. Zelfs op vakantie blijf ik natuurlijk een liefhebber van bloemen. Ik ben benieuwd welke bloemen ik in Schotland vind. Waarschijnlijk ook weer Nederlandse, want ook al wil Groot Brittannië niet meer bij de EU horen, ze zijn nog steeds gek op onze bloemen. Prettige vakantie.