Postvakantiale depressie

Schotland week 29 (klein)

Ik ben op vakantie geweest. Als ik dit vroeger deed, had ik een zeker een week nodig om weer in een goed ritme te komen. Omdat ik naar een goed woord zocht om dit te omschrijven kwam ik op de depressie die sommige vrouwen hebben na de bevalling, de postnatale depressie. Eigenlijk was ik pas goed op gang als ik weer net zo lang aan het werk was als ik op vakantie was geweest. De laatste tijd gaat dat beter. Waarschijnlijk komt dat omdat ik wat meer ontspannen op vakantie ga. Vaak heb ik gewoon weer zin om aan de gang te gaan. Eigenlijk heeft dit helemaal niets te maken met hoe de vakantie was verlopen. Net zoals de postnatale depressie niets te maken heeft met de zwaarte van de bevalling.
Ik heb een goede vakantie gehad en schrijf met plezier weer een verhaaltje. Dit keer over Schotland en zijn vooroordelen over het eten daar. Ik hoorde van iedereen dat Haggis niet te eten was. De meeste mensen die dit vertelde hadden echter zelf deze Schotse lekkernij nooit geproefd, maar durfden er door de vreselijke verhalen niet aan te beginnen. Ik moet je vertellen dat het best meevalt. Een beetje vreemd gekruide mix van gehakt en bloedworst. Tenminste denk ik dat dat het was. Na de eerste hap eigenlijk best goed te eten. Eigenlijk hetzelfde als Guinness bier. Beetje droog, maar wel lekker, ook pas na de derde slok. Ik denk dat je open moet staat voor de gewoontes van het land waar je op bezoek ben. Natuurlijk weet ik dat Guinness een Iers bier is, maar dat mag de pret niet drukken. De meeste Nederlanders drinken op vakantie liefst Nederlands bier. Dat is tenminste wat ik ervaar. Zonde, want er is zo veel meer.
Toch zijn mensen als ze eenmaal iets slechts over een product gelezen of ervaren hebben, hierna niet meer bereid om het weer te proberen. Hier schets ik het belang dat een bos bloemen nooit tegen mag vallen. Als mensen een bos pioenrozen hebben gekocht die niet uitkomt, zijn ze in ieder geval veel minder bereid om het nog eens te proberen. Dit is de kracht van de Nederlandse bloemen in het buitenland. De betrouwbaarheid is goed. De buitenlandse bloemist durft de Nederlandse bloemen met een gerust hart te verkopen. Deze betrouwbaarheid is de laatste jaren eigenlijk alleen maar verbeterd. De Nederlandse bloementeler weet wat er van hem wordt verwacht en zorgt er samen met de bloemenhandel voor dat het product in uitstekende kwaliteit in de buitenlandse bloemenwinkel terecht komt. Misschien komt de betere zin na de vakantie wel omdat er steeds betere Nederlandse bloemen in de buitenlandse bloemenwinkel staan. Van een depressie is in ieder geval geen sprake. Dus Nederlandse bloemen telers, bedankt voor mijn goede vakantie.