Floral Fundamentals en hitte

_DSC1393 (002) blog 31

Afgelopen weekend was er weer een ouderwetse fotoshoot van Floral Fundamentals. Op deze fotoshoots gaan een tiental internationale arrangeurs aan de slag met de bloemen van de deelnemende telers.
De Summerflowers telers doen onder één naam mee aan dit evenement. Het is leuk om te zien, dat in bijna alle arrangementen onze bloemen waren verwerkt. Nu is dit vrij makkelijk, omdat we nu in de top van ons seizoen zitten, maar toch. Ik heb met een aantal van deze arrangeurs gepraat en werd weer verrast door het enthousiasme van deze mensen over de grote variatie in de zomerbloemen.
Wat me nog blijer maakte, waren de opmerkingen over de uitstekende kwaliteit die de telers van Floral Fundamentals voor de fotoshoot beschikbaar hadden gesteld. Wat ook heel positief is, is dat alle bloemen hier als gelijke worden behandeld. De zomerbloemen waren niet ondergeschikt aan de Lelie, Lisianthus of Bouvardia, maar alle bloemen werden naar waarde geschat. Het komt er op neer, dat juist deze saamhorigheid in de verschillende bloemen, kas of buiten bloemen, duidelijk maakt dat de hele bloemen producerende sector elkaar aanvult.
Er zijn zoals je op een fotoshoot verwacht veel foto’s gemaakt, die via de Social Media van Summerflowers en natuurlijk ook via de website van Floral Fundamentals voor de liefhebbers beschikbaar komen.
Naast deze fotoshoot was het ook een hele hete week. De telers hadden veel moeite om hun gewassen tegen de hitte te beschermen. Hoewel we in Nederland niet op een recordhitte zaten, was het erg belastend voor de zowel de gewassen als de teler. De gemiddelde teler had het naast het oogsten van de gewassen bijna nog drukker met het regelen van de beregening, die vaak meerdere keren per dag moest worden aangezet of zelfs verzet. Tussen het oogsten en beregenen door werd er ook goed gezorgd voor de werkende mens, die vaker dan normaal werd voorzien van water en ijsjes. Samen is het weer gelukt om de gewassen te oogsten en de nog groeiende gewassen te beschermen tegen de hitte.
Het hele land was in de ban van het hitteplan. Er werd geadviseerd om het iets rustig aan te doen en je vooral niet zo druk te maken. In de bloementeelt betekend een hitteplan dat er eerder moet worden opgestaan en de hele dag harder moet worden gewerkt om de boel heel te houden.
Vanaf deze plaats, mijn respect voor deze doorzetters. Ik wens ze wat koeler weer en op z’n tijd een flinke bui regen toe. Dit laatste mag natuurlijk ook in de nacht, om de mooie zomer voor de niet bloementeler niet te veel te verstoren. Prettige zomervakantie.