Floriade 2022

IMG-20220811-WA0020 blog 33 LoveFloriade

In de pers zie ik steeds berichten dat de Floriade een mislukt evenement is. Deze internationale tuinbouw tentoonstelling wordt daar vergeleken met de Efteling. De Efteling is voor kinderen leuker, dus de Floriade stelt niets voor. Ik kan me weinig dommere opmerkingen voorstellen.
Vanaf het begin van de opbouw wordt er negatief over de Floriade geschreven. Waarschijnlijk komt dit voornamelijk omdat de politiek jaren lang negatief in beeld is geweest met voor en tegenstanders en steeds de pers wist te halen met negatieve berichten.
Dit zegt echter niets over de kwaliteit van de wereldtentoonstelling zelf. De mensen die er geweest zijn, zijn vrijwel allemaal positief. Vooral de buitenlandse bezoekers, nu meer dan de helft, vinden het geweldig wat de Nederlandse tuinbouw hier neerzet.
De hele tentoonstellingsplaats is ingericht om in de toekomst een groene woonwijk te worden. De wegen zijn ingericht als een waar arboretum met de mooiste bomen die je kunt voorstellen. Deze bomen blijven allemaal staan als de Floriade eind dit jaar zijn poorten sluit en worden onderdeel van het straatbeeld. De argumenten dat de kosten die hier door de gemeente Almere zijn gemaakt alleen voor de Floriade zijn gemaakt slaan dus nergens op. Er wordt op deze manier op een prachtige manier aandacht gevraagd voor, waarschijnlijk de groenste wijk van Nederland.
Omdat de Nederlandse sierteelt achter deze tentoonstelling staat, is er vorige week een Roadtour georganiseerd door de Nederlandse siertelers, samen met gelieerde handelsbedrijven en de bloemenveiling. Op deze manier is er geprobeerd om de negatieve sfeer die tot dan toe over deze tentoonstelling hing weg te nemen.
De Floriade is geweldig. Het is nog niet te laat om een bezoek te brengen aan deze presentatie van de Nederlandse sierteelt. Ik weet bijna zeker dat de meeste mensen na het eerste bezoek nog een bezoek aan dit evenement willen brengen om te zien hoe de natuur zich op dit terrein verder ontwikkeld.
Door de Roadtour #LoveFloriade is er aandacht gevraagd voor een zeer indrukwekkend 10 jaarlijks evenement waar de sierteelt trots op mag zijn. Het doet me goed dat een aantal belangrijke partijen, tegen de stroom in, het initiatief voor deze Roadtour hebben genomen en dit tot een succes hebben gemaakt. Dit maakt mij trots op de sierteelt. De telers van Summerflowers hebben ook hun steentje bijgedragen aan deze Roadtour.
Naast deze tour hadden onze telers ook al bloemen geleverd voor de jaarlijks terugkerende Flower Parade Rijnsburg dat afgelopen weekend heeft plaatsgevonden. Ook bij dit corso spelen de seizoensbloemen een grote rol.
Eigenlijk blijven de seizoensbloemen op bijna elke presentie de belangrijkste smaakmaker. Kortom geniet van onze mooie sector en kom nog even naar de prachtige Floriade.