Heel de wereld hetzelfde

20220616_201333 (002) week 37

Volgende week is de daglengte op de hele wereld hetzelfde. Omdat de zon dan midden op de evenaar staat, is het op de hele wereld globaal 12 uur dag en 12 uur nacht.
Natuurlijk is het iedereen opgevallen dat als je in het zuiden op vakantie ben, de dagen in de zomer korter zijn dan in Nederland. In de winter is dit precies andersom. Eigenlijk is er alleen op 21 maart en 21 september een complete gelijkheid op de wereld. In ieder geval wat dit onderwerp betreft. Mensen die op de evenaar wonen hebben twee keer per jaar een langste dag en twee keer een kortste dag. Omdat dit maar een uur scheelt zullen de meeste mensen dit niet merken.
Ik heb me vroeger wel eens afgevraagd of ze daar ook seizoensbloemen hebben. Toen ik dit op een cursus een keer aan een dame uit Curaçao vroeg, ging ik er vanuit dat ze zou zeggen dat alle bloemen het hele jaar door bloeiden. (Curaçao ligt tussen de evenaar en de Kreeftskeerkring)  Dit klopte dus niet. Sommige bloemen bloeide in januari en sommige juist in een andere maand. Dit kon dus eigenlijk niet aan de daglengte liggen, dus moest het iets anders zijn. Na een tijdje gediscussieerd te hebben over het waarom, kwamen we er achter dat het met de aanwezigheid van bepaalde insecten te maken had die in bepaalde delen van het jaar actief waren. Bepaalde bloemen hadden dus bepaalde insecten nodig. Op die manier kon je dus ook in de tropen spreken van seizoensbloemen. Dit maakt duidelijk dat ook hierin de hele wereld hetzelfde is.
Er gebeuren allemaal dingen die we niet direct door hebben, onder invloed van seizoenen. In de noordelijk gebieden is dit heel duidelijk, in de tropen moet je er even naar zoeken. Dit maakt het fenomeen seizoensbloemen nu zo aantrekkelijk. Wij kunnen als Summerflowers telers niet alleen maar ons best doen om deze bloemen te telen.
We kunnen u ook de mooie verhalen vertellen over onze bloemen. Zelfs veel telers zullen er verbaasd over zijn dat de zonnebloem eigenlijk een korte dag bloem is. Als de dagen te lang zijn, wordt de bloemaanleg uitgesteld en wordt de tak in de zomer langer. Dit verklaard ook dat de zonnebloemen die in Portugal bloeien veel korter zijn. Door de kortere dagen in de zomer worden de bloemen in een eerder stadium aangelegd. Een Solidago bloeit erg langzaam uit als de dagen lang zijn. De afrijping gaat in het late najaar met 15°C sneller dan midden in de zomer bij 30°C. Dit heeft allemaal te maken met het gebied waar de plant origineel vandaan komt.
Je kunt geen enkele plant iets laten doen wat deze van nature niet doet. Je kunt natuurlijk wel manipuleren met belichting en verduistering, maar dan zul je eerst moeten weten hoe het echt werkt. Misschien wel net als bij de mensen. De herkomst haal je niet zo snel uit een mens. Wees dus een beetje lief voor elkaar en praat over de verschillen, met een gezonde mate van nieuwsgierigheid naar de oorsprong hiervan. Dit kan natuurlijk het beste met een bosje seizoensbloemen. We zijn tenslotte in de basis allemaal hetzelfde.