Mooiste seizoen van het jaar

De herfst is waarschijnlijk het meest ondergewaardeerde seizoen van het jaar. Er zijn liedjes over de zomer, de lente en eigenlijk ook de winter. De liedjes die dan over de herfst gaan zijn over het algemeen deprimerend en treurig. Het lijkt er dan op of het leven na de herfst afgelopen is.
N
atuurlijk is dit wel zo in de herfst van het leven, maar het gewone seizoen herfst staat meer in het teken van het uitrusten en bezinnen. Voor velen ook weer de tijd hebben om na te denken over de leuke dingen die nog gedaan kunnen worden en plannen maken voor het volgende jaar. Een seizoen van het, met een mooie bos herfstproducten op de achtergrond, nagenieten van de leuke dingen uit de zomerperiode.
De zomerperiode is warm en droog geweest. Voor de tuinders een probleem, maar voor de liefhebber van warm weer was het genieten. Nu de eerste herfstbuien zich aandienen zijn er, na een hete zomer, erg veel mensen die de vallende regen toch gaan zien als een zegen van boven om de aarde weer te laten herstellen van de droogte.
De herfst is in de bloemenwinkel ook goed terug te zien. De vele besproducten worden in het begin nog gecombineerd met de najaarsbloemen die dan ook nog volop beschikbaar zijn. Denk dan aan de vele herfstasters, maar ook een vrij nieuwe bloem in het snijbloemen assortiment, de herfst Anemoon (Anemone japonica). In de herfst zijn er voorlopig nog de late zomerasters (Callistephus) en het steeds mooier wordende assortiment Sedum. Doorlopend is er natuurlijk de Leeuwenbek, die in het najaar in prachtige herfsttinten aanwezig blijft.
In het najaar zijn er natuurlijk vele grassensoorten, waaronder de zeer imposante Cortaderia ofwel het Pampasgras. Deze pluimen zijn de laatste jaren behoorlijk uitgebreid en door selectie vroeger, maar ook later in de tijd beschikbaar.
Standaard voor het najaar is natuurlijk de sierkool. Door de betere soorten is er geen sprake meer van nare luchtjes. Een aanrader voor het najaar zijn de witte Crane King en de paarse Crane Queen. Door de extra harde, geveerde kop zijn deze twee Brassica soorten een sieraad in elk najaarsboeket.
Als echte bloem is het najaar ook de tijd van de prachtige roze Nerine.
Tegelijk met al deze late bloemen is er natuurlijk een uitgebreid aanbod aan allerlei besproducten. Dominant is de in steeds meer kleuren verkrijgbare sneeuwbes (Symphoricarpos).  De naam sneeuwbes is ontstaan uit de tijd dat vrijwel alle Symphoricarpos wit was. Deze tijd is allang verstreken. Er zijn nu bessen is alle tinten roze en groenig via lemon tot aan bijna rood. Het lijkt er op dat hoe later in de tijd, hoe donkerder de bessen worden. De rozenbottel is verkrijgbaar van begin september met de kleine bessoorten, tot aan de Kerst met de grote bessen en zal zeker met Halloween een dankbaar product zijn. Natuurlijk zal deze periode ook worden opgesierd door de bessen van de Crocosmia en de Chasmanthe.
Het gehele assortiment is te vinden in de lijst op de website. Deze allemaal beschrijven zou een te lang verhaal geven. Geniet van de mooie herfst.